Banáán???? Banáán!!!!!


Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was mijn moeder nog net geen 18 jaar. Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde, was ze nog geen 23 , getrouwd en ze had twee kinderen. Haar tweede dochter was aan het begin van de hongerwinter geboren en ze is met haar op hongertocht gegaan naar de Hoekse Waard(vanwege de borstvoeding). Ik werd als derde dochter geboren in 1948 toen er nog steeds van alles niet was. Mijn moeder keerde de jassen (de stof omkeren en de voering aan de andere kant doen, zodat de jas weer nieuw lijkt) en alles, alles werd gebruikt, gerepareerd, opnieuw gebruikt tot het uit elkaar viel van ellende. Deze lange inleiding heb ik gemaakt om te zeggen dat ik opgevoed ben met de ijzeren stelregel, VOEDSEL VERSPIL JE NIET!! Het verhaal van Cleopatra die zich iedere morgen baadde in een bad met ezelinnemelk was voor ons net zo afschrikwekkend als de zonde tegen de Heilige Geest voor Christenen is. Ik heb ook nooit meegedaan met de trend van de zeventiger jaren om iets van brooddeeg te maken en dat dan te verven, om zonnebloempitten met lijm ergens op te plakken enz. Ik maakte wel iets van brooddeeg (zonder die lading zout en gewoon met gist) en dan bakten we het daarna in de oven en aten het op…
Als je jarenlang hiermee gedrild bent,is het moeilijk om te lezen dat je een fijngeprakte banaan op je gezicht moet smeren tegen rimpels, dat je een maskertje moet maken van avocado enz. enz. Ik vond het al een hele overwinning van mezelf dat ik tegen Kerstmis een limoen in plakjes sneed te drogen legde op de verwarming met kruidnagel erin. Voedsel is om te eten en de restjes verwerk je of geeft ze aan de vogels…..
Nou, maak ik er niet zo’n punt van hoor, van mijn rimpels. I pick my battles. De strijd tegen veroudering ga je so wie so verliezen. Bovendien zit de ware schoonheid van binnen. Ik PIEKER er niet over om een botoxbehandeling te laten doen bijvoorbeeld of een facelift…. Allemaal hardstikke duur, zonde van het geld. Maar ja: ik las dat over die banaan en ik vond dat ik dat dan maar eens moest proberen. Omdat het me toch tegen de borst stuitte om een banaan op je gezicht te doen, haal ik al een aantal dagen op gezette tijden bananenSCHIL over mijn huid (en de banaan doe ik in de smoothie) en weet je: HET WERKT!!! Mijn rimpels worden in hoog tempo minder, echt waar! Het werkt beter dan een dure crème van 18 Euro. Ik neem iedere twee of drie dagen een foto, die zal ik over veertien dagen aan elkaar plakken. Ik was bij Lush van de week om mijn halfjaarlijkse voorraad aan te vullen en daar hadden ze gezichtscreme met avocado erin. Het was hardstikke duur en dan koop ik ook avocado! Kan ik net zo goed meteen een avocado kopen, is een stuk goedkoper…. Dan doe ik daarvan ook de binnenkant van schil op mijn huid en de avocado eet ik op, iedereen gelukkig.
Ik heb jullie anders wel schandelijk verwaarloosd hè? Ik ben in Nederland geweest en ga volgende week weer. Ik heb een diepe bewondering voor haar die met kleine kinderen en een zieke man toch nog bijna iedere dag een logje schrijft. Pfoe. Ik heb geen kleine kinderen en mijn man is minder ziek, maar mij lukt het niet (zelfs al schrijf ik alleen maar in het Nederlands).Na een poosje niet geschreven te hebben, denk ik ook meteen dat alles wat ik meemaak volkomen oninteressant is Maar zelf vind ik die gewone huis- tuin- en keukenverhalen echt heel leuk om te lezen. Dan schrijft zij over het kopen van een nieuwe bril en het is gewoon een heel leuk stukje! Nou, over zulke dingen kan ik ook schrijven, maar ik denk dan dat anderen dat niet interessant vinden….. Ik ben bijna mijn tanden verloren in de Schie (in Overschie) en daar heb ik niet over geschreven, doe ik nog, beloofd!

24 Reacties op “Banáán???? Banáán!!!!!

 1. Nou ik ben heel benieuwd!!! Ik als hele blanke ga voor plakjes komkommer,met name ook daar ik veel littekens heb en zo verbrand. Dus niet voor de rimpels maar voor een stukje extra vocht mbt mijn huid.
  Enja bloggen,voor mij is het even mijn gedachten helder maken,of het nou interessant is of niet dat is mijn verantwoording,,

  Corina

 2. Vandaar al die lezers die via jou komen! 🙂 thnx! Bananenschil dus hé? Ben je serieus? Of neem je ons in de maling en lig je helemaal vlak daar in het noorden bij de gedachte aan wat wij nu allemaal voor de spiegel uitspoken? 🙂

  • Ik zou niet durven JC! Ik weet dat er mensen zijn die hun verouderende huid heel serieus nemen, dus….. Het is niet tegeloven hè?. Maar ja: je moet natuurlijk wel eerst de proef op de som nemen….

   • Hmmm…..banaan dus….btw, de schil kun je daarna nog bij de rozen in de grond spitten, bloeien ze prachtig van! En goedkoper dan dure mest.

 3. Ik ga het direct proberen!! En die schil bij de rozen doen? Goeie tip.

 4. Janneke, ik vind dat je hele leuke stukjes schrijft.
  En vooral omdat ik van dezelfde leeftijd ben als jij, we schelen 6 weken, is dit een heel herkenbaar verhaal.
  Helaas heb ik van dat voedsel niet op mijn kinderen kunnen overbrengen.
  Ze gooien het meteen weg of geven het aan mij.
  Met de mededeling onze ouders kunnen toch overal tegen.
  Als wij het nog opeten dan zijn we meteen ziek.zeggen ze dan.
  Ja hoor, dan gaat het over een brood van een dag, of wat over is van een feestelijke maaltijd, waar wij nog dagen van genieten.
  Ja hoor, zonder zelfs maar pijn in ons buik te krijgen.
  Maar dat van die banaan , daar had ik nooit van gehoord.
  Ga het toch eens proberen, zelfs al zit ik niet zo met die rimpels.
  Net wat je zegt, die houden we toch niet tegen.
  En zelf vind ik het best meevallen.
  Kijk ik naar onze koning, nou die heeft er al evenveel als ik heb.
  Het zit blijkbaar ook in je genen of je rimpels krijgt.
  Maar als je ze hebt moet je er eigenlijk trots op zijn.
  Dat betekent dat je hebt geleefd.
  En echte schoonheid zit van binnen.
  Net zoals jij in je stukje schrijft.
  Groetjes van Erica

  • Dank je Erica. Ik had onthouden dat jij een jaar of twee jonger was….. Mijn geheugen is blijkbaar niet zo goed als ik altijd denk. Was jij nou de tante van Paula of was Paula de tante van jou? Of was dat met Nora? Frans komt inderdaad bovendrijven nu.. Ik zie een gezicht voor me…..

 5. Ik ben dan wel uit de jaren 60, maar ik kan ook slecht eten weggooien. En toch zie ik dat het ook bij mij gebeurd.
  Banaan als anti-rimpel-creme kende ik nog niet. Maar als ik nadenk kan het best kloppen. Banaan is redelijk vettig, dus dat ‘vult’ de rimpeltjes op. Is het ook een blijvend resultaat? Als je het een tijdlang niet meer doet?

 6. Als je googlet op ‘banaan tegen rimpels’, vind je deze tip en nog meer zelfs. Bananenschil is nog voor veel meer dingen goed. Niet meer zomaar weggooien dus… (krijg je ook nog een schuldgevoel als je bananenschillen in de prullenbak gooit…)

 7. Ik ben een meelezer en ik lees je huis-tuin-en-keukenstukjes graag :-). Bovendien klik ik vaak door op je blogroll, dus denk vooral niet dat er niemand leest of zo!

 8. Via mijn liefde voor Zweden kwam ik op jouw blog terecht, via jouw blog op blogs van anderen . En heus allerdaagse verhalen zijn heerlijk, en allerdaagse verhalen uit Zweden zijn nog heerlijker! Verhalen van een halve Zweedse die in NL terug is het heerlijkst 🙂 Nee hoor ik smul van al je verhalen, Voor mij zijn ze (bijna) allemaal interessant!!!!!
  Nu ook die banaan maar eens proberen. Ik ben van het nooit smerende type , maar deze natuurlijke manier spreekt me aan….Dus wie weet ben ik over een tijdje niet alleen innnerlijk mooi maar ook uiterlijk 🙂

 9. zo, wat een heftige tijden heeft je moeder meegemaakt zeg. Log maar ‘ns wat vaker over haar. Ben heel benieuwd hoe ze verder in het leven stond en zo.
  Dat van die banaan wist ik niet. Ik ben dan ook erg benieuwd naar je foto’s.

 10. Beeje rimpel hoort erbij hoor! Lees net dat vooral een lage bliedsuikerspuegel werkt…

 11. Zo las ik iets over ei op je gezicht smeren tegen verwijde poriën. Mijn eerste gedachte was: en wat doe ik met de rest van het ei?!?
  Ook al heb ik nooit de ervaring gehad die jij beschrijft, ik ben me wel degelijk bewust van hoeveel voedsel er soms verspild wordt. Ik let er dus ook heel erg op dat het niet gebeurt.

 12. Leuk stukje. Ik weet nog dat ik een jurkje had dat gemaakt was van parachutestof. ik weet van zeil dat werd geboend en schepen gemaakt van oude kranten. Van melk die werd gekookt om hem goed te houden en van ranja met een rietje als het feest was. Eten weggooien doe ik bijna nooit, maar ik heb een schoondochter die de oorlog in Bosnie heeft meegemaakt en die is nog zuiniger dan ik!

 13. Hè, net een banaan gegeten en weer gewoon de schil weggegooid. Ik vergeet het steeds, maar wil het graag proberen. En ik lees graag je huistuinkeuken stukjes! 🙂

 14. Banaan op mijn gezicht ….mmmm, liever eet ik ‘m op 🙂 Ik probeer zo min mogelijk te verspillen maar dit lukt mij helaas niet altijd even goed.

 15. Dankzij mijn (mede) Indische genen heb ik niet zo heel veel rimpels maar ik heb het toch geprobeerd, tot grote hilariteit van manlief. En echt, het helpt. Nu loopt hij ook rond met bananenschillen op zijn gezicht.
  Eten weggooien, het is een schande! Daar moesten nu eens flinke boetes op staan. Toen mijn man en ik tegelijk behoorlijk de griep hadden gingen vrienden om de beurt voor ons koken. Lieve help, wat een eten kregen we. Veel te veel maar erg lekker. Dus de restjes ingevroren en tegen de vrienden gezegd dat ze echt niet elke dag hoefden te koken.
  En bloggen, pffff mijn laatste blogje was in april. Misschien moet ik ook maar weer eens beginnen.

 16. Ja volgende maand komt mijn vierde boekje “Typisch Famke” alweer uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s