Een eetbarewildeplantenfacebookpagina!! (3x woordwaarde)


Mijn dochter maakte me attent op een facebookpagina over eetbare wilde planten. En dat is me toch leuk! Ik heb zelfs nog veel meer eetbare planten in mijn tuin staan dan ik dacht! Ik weet dat Oostindische Kers te eten is en ik heb ook brandnetels, grote hopen brandnetels! kamille en komkommerkruid staan, dat bloeit zo mooi en er komen massa’s bijen en hommels op af.

kamille en links daarnaast komkommerkruid (en klaprozen)

kamille en links daarnaast komkommerkruid (en klaprozen)


komkommerkruid in detail (mooi hè?)

komkommerkruid in detail (mooi hè?)


Mijn tuin deint en gonst gewoon van de bijen. Verder had ik onlangs gehoord dat je zevenblad kunt eten, maar nu blijk ik ook melde te bezitten, dat kan je als spinazie eten. Want ja jongens: nadat heel Nederland me is voorgegaan en de helft er al misschien weer mee is opgehouden, ben ik ook aan de groene smoothies. Ik had nog nooit een blender gehad en nu heb ik er eentje gekocht. Ik leef me geheel op zijn Jannekes uit met 60% fruit, 15-20% groente en dan aanvullen met water of vruchtensap. Dit is natuurlijk het land van de bessen, frambozen en aardbeien, dus je kan hier in het koelvak heerlijk vers sap kopen zonder verdere toevoegingen . Mijn basis is dus altijd sinaasappel-aardbeiensap of frambozensap of iets anders…. Daar vul ik de bodem mee tot de messen net onder staan. Binnenkort ga ik het sap vaarwel zeggen, want er zijn nu verse aardbeien en frambozen en binnenkort rode en witte aalbessen en zwarte bessen en nog iets later bosbessen. Dat heb ik allemaal binnen handbereik.
Verder gaat er altijd een avocado of een banaan in (om het ‘smooth’ te maken) en altijd een appel (voor de vertering). Daarna varieer ik :soms een halve ananas of een mango, soms verse aardbeien, druiven, frambozen, bosbessen of ook wel een mandarijn of een limoen.
Daarna proef ik even, heerlijk zoet, maar niet spannend.
Als ik geproefd heb, komen de groenten: een stengel bleekselderij (met blad en al) en/of wat sla, wat spinazie, een paar blaadjes basilicum of citroenmelisse, mint of peterselie, een stuk chinese kool. Ik heb er ook weleens een stuk van die puntpaprika, die zoete ingedaan. Het idee was dat je op die hoeveelheid fruit de groente haast niet proeft en toch de vitaminen binnenkrijgt, maar het is juist lekkerder, pittiger als er van dat soort spul in gaat. Eergisteren had ik nieuwe verse zomerbietjes geoogst en daar heb ik er ook eentje van doorgedaan, rauw en met stelen en al. Het was Heeerlijk! en erg rood Ik doe nooit yoghurt of melk of iets dergelijks door de smoothie (past niet bij mijn dieet), maar toch is hij altijd heerlijk romig en lobbig. Leef je uit zou ik zeggen… Als je geen avocado of banaan wilt gebruiken, kun je ook een handje walnoten mee mixen of sesamzaad om het wat romiger te krijgen. Dat moet je dan wel vrij in het begin doen, want als de blender voller wordt, krijgt hij die harde dingen niet meer fijn gemalen. Er zijn ook mensen die er graanvlokken doordoen, maar dat heb ik nog nooit gedaan eerlijk gezegd. Ik heb me ook nog niet aan het zevenblad of aan de melde gewaagd, misschien over een poosje. Ik zou zeggen: ga eens experimenteren, je kan na iedere toevoeging proeven en kijken hoe het dan smaakt. Van die sterke dingen doe je er gewoon eerst een blaadje of stukje in. Als je je smaak te pakken hebt, vul je nog een met een beetje water of sinaasappelsap…
Die linkse is een courgettebloem. Uiteindelijk is de limoen er niet door gegaan en maar de helft van de druiven.

Die linkse is een courgettebloem. Uiteindelijk is de limoen er niet door gegaan en maar de helft van de druiven.


Over het gebruik van courgettebloemen had ik hier ook al eens geschreven. Nu is trouwens de tijd om minestronesoep te maken!
Als ik me in kan houden, doe ik er de hele cohtendover, maar meestal heb ik hem binnen 20 minuten op....

Als ik me in kan houden, doe ik er de hele cohtend over, maar meestal heb ik hem binnen 20 minuten op….


Mijn smoothie smaakt iedere dag weer anders, het is altijd een verrassing. Ik hou wel van verrassingen en jullie?

16 Reacties op “Een eetbarewildeplantenfacebookpagina!! (3x woordwaarde)

  1. En hoe waardevol en handig is dat! Want nog immer zijn er mensen die alles maar op eten , want de bloem ziete r mooi uit ofzo, en dan bij mij op de zaak komen ( intensieve care) das dus niet echt gezond he?😉
    Buiten dat sommige echt gevaarlijk zijn en dan wel niet altijd dodelijk ze kunnen toch lever of nierschade veroorzaken die niet reversibel is.

    • Ja, ik las gisteren ook zo’n ijselijk verhaal over de gevlekte scheerling die precies op een laatbloeiende fluitekruid lijkt en vorige week was hier iemand die mij mijn dodelijke paddestoelen in de tuin aanwees….. Daar ga ik echt niet aan beginnen zonder leiding, paddestoelen plukken.

  2. Wat een idyllisch plaatje die tuin! Heerlijk!

  3. Er staat hier zoveel onkruid in de tuin Janneke dat je wel 2 blenders aan de praat kunt houden😉 maar momenteel is het te druk voor experimenten omdat ik niet de tijd en de rust heb om me erin te verdiepen. Die FB-pagina ga ik wel even bewaren natuurlijk. Bedankt.

    groetjes,

    Dorothé

  4. Ik vond mezelf al stoer met dieovriesbosvruchten en banaan in de blender, beetje yoghurt en water… doe ik er wel wat chizaadjes doorheen… !

  5. Ik ben gek op verassingen!😉
    En op dit moment zijn de groene smoothys helemaal hot bij ons! Heerlijk!!

  6. Oudste hier wil ook steeds aan de smoothies, maar het is er nog niet van gekomen.

  7. verrassing enig!
    Ik lust nagenoeg alles maar van smoothies krijg ik bij het zien alleen al kippenvel.
    Ik weet niet waar die aversie vandaan komt, niet mijn ding

    Fijne week.
    Met groet Jenny

    • Sommige mensen vinden juist de substantie, dat lobbige, een beetje ‘modderig’ in hun mond. Of heb ik nu iedere dappere beginner een acute aversie doen oplopen?

  8. Het is eerlijk gezegd ook niet zo mijn ding terwijl ik weet dat het gezond is……

    Corina

  9. Alle fanatieke “Smoothers”stimuleer ik hoor!!!!!! (Ja ik vind het inderdaad drappig,sorry) Maar dat is iets persoonlijks.En ik vind het leuk alle experimenten te lezen!! Ik stuur je zo nog een mail Janneke,en ik hoop dat die nu wel aankomt.

    Corina

  10. Ook wij zijn aan de smoothies! Nog niet met groente geprobeerd, maar dat gaan we zeker ook nog eens doen. Allerlei vruchten, wat noten, of havermout en een beetje griekse youchurt; heerlijk!

  11. Als je nou toch uit de tuin gaat eten….. Wist je dat je van je paardenbloemenprobleem een deugd kunt maken door van de bloemen zonder de steeltjes op een heel simpele manier limonadesiroop of arme luis honing te maken. basisrecept: Veel bloemen in een grote pan doen, net onder water zetten Aan de kook brengen en laten trekken. Afkoelen . De volgende dag de massa zeven en, naar smaak en hoeveelheid vocht, suiker en/of andere zoetmiddelen (dan wel met een geleermiddel erbij) toevoegen weer aan de kook brengen en in de potten en/of flessen doen. Er staan genoeg recepten op het net voor de juiste hoeveelheden en kooktijden. je kunt heet zelfs drie dagen in de zon te kunnen laten trekken.
    Als je al je buren vrienden en kennissen uitnodigt om volgend voorjaar bij jou paardenbloemen te komen plukken en je geeft ze recepten mee ben jij van een probleem af en zij hebben lekkere potten arme luis honing
    Groet van Sis

    • Goed idee! Dan maak ik er een paardenbloemenzaterdaghappening van’1 Maar waarom zouden ze bij mij in de tuinhelemaal komen plukken. Het hele land staat er vol van in het voorjaar!

  12. proviva is er ook in allerlei soorten met ook wat havremjöl erin. De soort blåbär en mango banan is hier favoriet. Misschien een idee voor de wintermaanden.. Fijne vakantie Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s