Twee gevaarlijke momenten


Zo’n twee maanden is hij nu aan het dialyseren, Leo. Hier in Zweden, waar iedereen het Ikea-principe aanhangt (doe alles zoveel mogelijk zelf). wordt de dialyse gewoon door Leo zelf uitgevoerd. Daar doen ze hier niet moeilijk over. Ze leren het je en begeleiden net zo lang dat proces tot jij je veilig voelt en zij het veilig vinden. Er zijn twee soorten dialyse: de meest bekende is de bloeddialyse, waarbij je bloed buiten het lichaam door een dialysemachine wordt gevoerd en gereinigd. Als je dat gaat doen, zijn er twee mogelijkheden. Als je thuis wil dialyseren, krijg je een machine thuis die helemaal wordt aangesloten waar je wil met een verbinding naar de badkamer, omdat er veel water bij gebruikt wordt. Wil je niet thuis dialyseren, krijg je de sleutel van het dialysecentrum en ga je daar -ook geheel zelfstandig- dialyseren. Je kan dan besluiten b.v om drie nachten per week te dialyseren Het voordeel van deze methode is dat het gewoon ’s nachts kan, terwijl je slaapt. Je hebt geen tijdverlies. Nadelen zijn dat er langere tijd zit tussen twee dialyses zodat je iets vermoeider bent en dat je – als je reist – een afspraak moet maken bij het ziekenhuis waar je heengaat voor een dialyse. Dat moet dan meestal overdag (een dialyse duurt dan een uur of zes per keer), want ’s nachts komen de vaste klanten. Je vakantie wordt dan dus om de andere dag in het ziekenhuis doorgebracht.
Een andere dialysemethode is de peritoneale dialyse. Daar hebben wij voor gekozen. Dat is een dialyse zonder bloed. Je krijgt een slangetje in je buik waarvan het uiteinde uit je buik steekt. Als je gaat dialyseren laat je twee liter vloeistof door het slangetje in je buikholte stromen. Dat gaat gewoon door zwaartekracht door de vloeistofzak aan een infuusstandaard te hangen. Dan doe je het dopje er weer op en je laat de vloeistof vier tot zes uur daar zitten. Het buikvlies gaat dan als ‘nier’ fungeren en de afvalstoffen komen in dat vocht terecht. Na die tijd laat je de vloeistof in een zak lopen en daarna laat je weer twee liter nieuwe vloeistof in de buikholte lopen. Dat verwisselen van vloeistof duurt bij elkaar ruim een half uur, maar daarvoor moet de vloeistof opgewarmd worden tot 37 graden anders is het zo’n koude plas in je buik…. Deze methode heeft dus als voordeel dat er geen bloed aan te pas komt, maar dat wil niet zeggen dat hij zonder gevaar is. Het gevaar van infectie is namelijk erg groot Er zijn twee gevaarlijke momenten tijdens het proces. Het eerste moment is als het dopje van het uiteinde van het slangetje eraf gedraaid wordt om de vloeistof weg te laten lopen het tweede moment is als de vloeistof er weer ingelopen is en er moet weer een dopje op. De verbinding naar het buikvlies is dan open en bacteriën of virussen zouden naar binnen kunnen komen. Het is daar vochtig en 37 graden, ideale omstandigheden voor bacteriën en virussen om zich razendsnel te ontwikkelen. Andere voordelen van deze methode zijn dat je het overal kan doen (Leo dialyseert een keer per dag op zijn werk) en dat je kan reizen waarheen je wil. De spullen (zakken met vloeistof en ontsmettingsvloeistof, dopjes en klemmen om de slangen af te klemmen) worden naar je vakantie adres gestuurd op jouw verzoek.
Het nadeel van deze methode is dat je vier keer per dag die vloeistof moet verwisselen. ’s Morgens om half zeven begint Leo al en hij kan niet eerder dan half twaalf naar bed omdat hij dan nog een laatste keer moet dialyseren. Op een gegeven moment leek het erop dat hij alleen nog maar aan het dialyseren was. Maar nu zijn we heel behoorlijk gewend en het valt eigenlijk best mee. Leo dialyseert als hij thuis is meestal voor de TV en dan is een half uur zo om. Het fijnste is echter dat hij weer een beetje kracht terugkrijgt. Hij heeft weer energie om dingetjes te doen, al kan hij nog steeds niet zwaar sjouwen en hij is wat vrolijker. Ach, en de zomer komt eraan, daar wordt iedereen vrolijker van. Uiteindelijk valt het ons alles mee nu we eenmaal in het ritme zitten. Het kostte wel even tijd om de juiste samenstelling van de vloeistoffen te vinden. Eerst werd hij te dik, dus dan moest er een keer glucose af, daarna hield hij te veel vocht vast en werd er weer een aanpassing gemaakt en hij heeft ook nog een keer ernstige bloedarmoede gehad. Toen heeft hij een speciale ijzerinfuus gehad en hij heeft iedere week ijzerinjecties die hoe kan het ook anders hij zichzelf geeft. Maar nu gaat het echt een stuk beter en we kunnen weer genieten. In het lange weekend van Pinksteren gaan we voor het eerst samen naar Nederland. Mijn oudste dochter komt de week ervoor naar ons toe met haar gezin met de auto. Zij neemt de vloeistofzakken mee naar Nederland en wij nemen met het vliegtuig, het opwarmding mee en zo’n infuusstandaard die je helemaal kan opvouwen. Als we terugkomen, moet Leo nog een ruime week werken en dan gaat hij officieel met pensioen. Hij blijft nog anderhalve dag of zo doorwerken aan een project en het begeleiden van een paar studenten. Ik word een dag nadat hij 67 wordt, 65, maar ik blijf gewoon doorwerken, drie dagen per week. Bikkels, dat zijn we op onze ouwe dag, bikkels, al zeg ik het zelf.

17 Reacties op “Twee gevaarlijke momenten

 1. Nou, mega-bikkels kan je wel zeggen! Wat een spirit zit er bij jullie, ik neem daar mijn petje voor af!

 2. Hoi Janneke,

  Dat het zo werkt wist ik helemaal niet. Wat mooi dat het ook zo kan, maar ook wel belastend. Ik weet niet wanneer jullie precies jarig zijn maar alvast proficiat niet alleen met de verjaardag maar ook met jullie instelling. Daar heb ik heel veel bewondering voor.

  groetjes,

  Dorothé

 3. wauw idd echte bikkels en nog stug doorwerken tijdens al die toestanden ook, SUPERbikkels!

 4. Inderdaad mooi dat je het zelf kunt doen, maar wat een belasting! Respect dat jullie er zo mee om kunnen gaan.

  • Ja, het klinkt als een hele belasting en dat is het ook wel, maar net als met borstvoeding (beetje rare vergelijking, maar toch) dwingt het je om rustpunten te hebben door de dag heen waarop je even TV kunt kijken, het nieuws of naar een honkbal- of voetbalwedstrijd. Alleen als je maar zit te zitten, is het vervelend. Het doet geen pijn of zo, nee, nu we in het ritme zitten, valt het alles mee.

 5. Bikkels, inderdaad. Of toch vikingebloed?!
  Ja, wij werken ook maar gewoon door; zolang het nog kan geeft het je een fijn plekje en bezigheid in de maatschappij. Of het iets nieuws is weet ik eigenlijk niet. Mijn grootouders werkten ook gewoon door……

 6. Je bent een kei, jullie allebei. Gewoon de voordelen ervan bekijken, daar moet je wel een bikkel voor zijn.

 7. Wat een bikkels zeg!!! Dacht je dat je eindelijk de tijd aan jezelf had…..weer in een ritme…..afijn, wel fijn dat nu het ritme erin zit, het allemaal lukt….fijn dat jullie weer samen even in Nederland kunnen zijn.
  We gokken op mooi weer. Geniet van de tijd met je dochter en kleinkids!!!
  Liefs, Lydia

 8. Goed dat je het zo haarfijn hebt uitgelegd, het is en blijft een behoorlijk gedoe waar velen geen weet van hebben, ik ook niet. Vriend van ons heeft een waarschuwing gehad, had jarenlang te hoge bloeddruk en volgt nu een zwaar dieet. Ik hoop dat dit voldoende blijft voor hem, anders wordt het ook dialyseren.

 9. Dank voor de uitleg! We krijgen er hier waarschijnlijk ook mee te maken en dan is het altijd fijn te weten wat er mogelijk is. Petje af voor jullie!

 10. Geweldig goed dat jullie gewoon doorgaan, nu moet dat natuurlijk ook, maar het is moeilijk om er positief in te blijven staan denk ik. Fijn dat Leo zelf ook wat vrolijker is geworden. Een buurvrouw van mijn zus dialyseert ook zelf en thuis, maar alleen elke nacht, nu weet ik niet welke methode ze daarvoor gebruikt, dat moet ik eens aan mijn zus vragen. Maar in Nederland heb je dus ook ‘doe het zelvers’ op dit gebied.
  Fijn dat jullie straks weer een weekend op reis kunnen, ondanks alle toestanden zijn jullie doorzetters en gaan niet bij de pakken neerzitten.

  Ik heb deze week mijn halfjaarlijkse controles weer gehad, gelukkig is er geen onverwachte groei en waren mijn bloedwaarden weer stabiel, nu dus weer een half jaar ‘vrijgesproken’

 11. Hai Janneke en Leo,

  Helaas ziekte hoort ook bij het leven.
  Je staat er toch best positief in, bedenk wat je nog wel kunt en
  pluk de dag.

 12. Bikkels ja.. jullie allebei!!! en fijne verjaardagen overmorgen en overovermorgen

 13. Wat heb je dat helder uitgelegd! Dank daarvoor. Ik vind het heel wat hoor.
  Maar super hoe jullie ermee omgaan. Bikkels? Súperbikkels!

 14. Ik vind jullie superbikkels! Ik weet dat jij morgen jarig bent, dat betekent dat Leo ondertussen met pensioen is… Proficiat met de man dus nog!! Xx

 15. Van harte gefeliciteerd . Wat zijn jullie goed bezig petje af

  Julia

 16. Interessant en leerzaam om te lezen, bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s