De dag van het huisje.


Voordat de kinderen kwamen, had ik een planbord gemaakt voor iedere dag. Daar stonden de cijfers op van 0 tot 15 en met het aantal voorwerpjes per dag, zodat de kinderen die nog geen letters kunnen lezen ook het aantal kunnen zien. Ze leren meteen in het zweeds tellen, iedere dag een cijfer meer.:

Ik ben bewust begonnen met dag 0, want de kleinste is 0 jaar. Er werd dus bij dag 0 een plaatje geplakt van haar en later ingetekend wat we die dag hebben gedaan.Deze dag was dus haar dag. We aten wat zij lekker vond en deden allemaal dingen die zij leuk vond, zoals spetteren in het bad….. Verder was het de dag van de kleine dingen zoals framboosjes en bosbessen plukken. De volgende dag was de dag van mamma. Zij mocht kiezen wat we gingen eten en iedereen moest heel lief voor haar zijn. De volgende dag was de dag van opa, want ze hebben er twee. De dag daarna was natuurlijk voor Jesse die drie jaar is en toen kwam de dag voor Simeon. Toen zijn we naar de speeltuin in de buurt gegaan, want hij houdt heel erg van buitenspelen . dag nummer 5 was de dag voor het speelhuisje. Dat staat daar maar altijd achteraf buiten en moet maar afwachten of er eens kinderen in hem komen spelen….. Hij mocht kiezen wat we gingen eten en dat was kip, want hij was zo blij dat hij geen kippenhok was….. Verder was de vloer heel kaal en grauw en er hangen geen schilderijen aan zijn muur. Dus werden er schilderijen voor zijn muur gemaakt en de vloer geverfd. Daartoe moesten we eerst verf kopen in het Zzweeds en twee canvasdoeken. Ze kregen ook allebei een rollerset. Alleen: bij het schoonmaken van de vloer begon het ineens heel hard te zoemen aan de buitenkant en toe.n bleek er een nest van (gevaarlijke) grondwespen te zitten onder de pannen. Door de herrie in het huisje begonnen ze eerst woedend om onze oren te zoemen en daarna stak er eentje Simeon. Gelukkig kon hij na uitzuigen weer lachen. Opa ging aan de gang met de bbq om ze te verdoven met rook en daarna konden we gif spuiten. Het zat er dus alleen niet in dat we de vloer konden verven op zijn eigen dag. Toen hebben we maar eerst de schilderijen gemaakt:

Je kunt duidelijk het verschil in leeftijd/ontwikkeling zien trouwens. De oudste gebruikt meerdere kleuren en het hele vel, terwijl de jongste in één kleur op één stukje schilderij blijft hangen…. Leuk om te zien!


Vanmorgen was het dan zo ver! Opa Leo kreeg van alle kinderen een high five, omdat hij de wespen had verjaagd (het wordt langzamerhand routine)
en toen kon het grote verffeest beginnen. Eerst moesten de kinderen zich uitkleden tot op de onderbroek. Het eerste probleem ontstond al toen het verfblik nog op zijn kant in het plastic tasje lag en daar open ging….. Onder leiding van een volwassene kregen ze allebei wat verf in hun eigen rollersetje en verven maar..

Hier een streep, daar een streep….Hoewel we hadden gezegd dat ze van achteren naar voren moesten verven, kwam dat niet helemaal aan….


Maar net als met een grasmaairobot, die ook kriskras door het gras heen maait, kwam toch alles geverfd uiteindelijk…

Delaatste loodjes… Simeon vertelde trots dat je over de vloer kon schaatsen!


Na het hele verffestijn konden ze zich eerst op het gras wassen in een teil met water en zeep en daarna in bad.

Een spoor van witte kindervoetjes in het gras…..

Het huisje is erg gelukkg nu. Niet alleen krijgt hij twee mooie schilderijen aan de muur te hangen en is zijn vloer ‘smetteloos’ wit geverfd. Hij is ook nog eens van de wespen in zijn dakje verlost!

En zij heeft dan wel niet meegeverfd, maar wel alles bekeken vanuit haar luie stoel….

14 Reacties op “De dag van het huisje.

 1. Hihihihihi, dit stukje geeft mij weer een smile op mn gezicht en ik kan je verzekeren dat het zojuist nog op onweer stond. Veel plezier, maar dat gaat wel lukken.
  Groeten Marja aka Borduurmuppet

 2. Heerlijk zo’n vakantie, daar zullen ze het later nog vaak over hebben, weet je nog bij opa en oma in Zweden. . . . .

 3. Wat een heerlijk stukje. Je bent een geweldige oma die helemaal in de gedachtegang van kinderen kruipt!

 4. Wat een supervakantie! Geloof maar dat er weer heel veel geleerd is. Het is gewoon een werkvakantie (maar dat zijn de leukste!)

 5. Wat barst jij toch van de creativiteit Janneke! Geweldig vind ik dat! Ik denk dat de kleinkinderen hier later met veel plezier op terugkijken, net als jij en Leo en jullie dochter en schoonzoon natuurlijk!

 6. Leuk leuk leuk!!!

  Corina

 7. Wat een heerlijke vakantie hebben jullie zo met elkaar!
  Je kleinkinderen boffen maar met zo’n leuke oma en opa!
  En wat zal het speelhuisje blij zijn met de opknapbeurt! 😉
  Veel gezelligheid verder gewenst met z’n allen hoor!
  Groet, Tineke

 8. Fantastisch, dat planbord! Je hele blog straalt genieten uit…..heerlijk!
  *knuf*

 9. Het ziet er inderdaad allemaal heel gezellig uit. Volgens mij geniet echt alles en iedereen.

 10. leuk zeg, wat eeen heerlijke ruime zweedse tuin heb je dan toch ook 🙂

 11. De strepenfoto kan ik helaas niet zien. Er staat een blokje.
  En grondwespen… bestaan die ook al? Brrr… laat die dan maar in Zweden blijven.
  Leuk actief allemaal. Dat planbord is een vondst.

 12. Vrouwe Janneke,
  Een wonderlijk verhaal over ‘de dag van het huisje’. Ik moet bekennen dat het even duurde voor ik mee was, maar toen ik de bedoeling snapte, besefte ik ook hoe u blijkbaar nog in staat bent u in te leven in de wereld van kleine kinderen. Ik had het zelf niet kunnen bedenken.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

  • De kinderen waren inderdaad meteen mee. Tijdens het schilderen van de schilderijen draaide die van drie zich ineens om en riep: “Stil maar huisje, je krijgt al een schilderij! Stil maar, ik ben voor je bezig!” En daarbij bewoog hij zijn wijsvinger op en neer, zoals wanneer een kind bestraft wordt…..

 13. hi, ja dat s super ouderwets een blotevoetjesvloer, dat deden ze vroeger ook om een mooi patroon op de vloer te krijgen! kijk maar in de duinhuisjes in oostvoorne/rockanje ziet er wel erg gezellig uit, hoop dat we nog eens logeren in je huisje….. je weet maar nooit waar onze bus ons in de komende jaren brengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s