Niet zoals Graceland maar wel als de Sun-studio.


Die rechtse is het paard….

Toen wij in 2005 in Memphis waren, stond in de Lonely Planet aangegeven dat je de Sun-Studio kon bezoeken, waar Johnny Cash en Elvis Preslwy zijn ontdekt. Wij houden meestal niet van dat soort dingen, omdat iedereen met dollartekens in de ogen staat en omdat het zo schreeuwerig toeristisch is. We besloten de kans te wagen en het was fantastisch! De studio was nog helemaal in de oude staat en er werd een prachtig verhaal verteld over mensen die 2,50 dollar moesten betalen en dan konden ze een plaatje opnemen. Wat heel bijzonder was dat zowel blank als zwart dat kon doen. We spreken over begin jaren zestig in het ‘zuiden’ van de Verenigde Staten. De hele ontdekking van Elvis Presley werd verteld en ook hoe hij voor slechts 100 dollar naar een andere platenmaatschappij werd verkocht….Helemaal opgetogen over de leuke rondleiding daar, besloten we ook naar Graceland te gaan. Je kon er met een bus komen. Zodra we het ingangsgebouw binnenstapten, wisten we al dat we een grote vergissing hadden gemaakt. Je moest een heel duur kaartje kopen voor een grote of een kleine rondleiding, allebei verschrikkelijk duur. Je mocht geen foto’s maken, of je moest een speciaal rolletje kopen bij hun (digitale fotocamera hadden we toen nog niet). Het was een grote geldklopperij. We keken elkaar aan en hebben de eerstvolgende bus teruggenomen. We zijn niet eens naar binnen gegaan.
Met deze twee verhalen in ons achterhoofd, besloten we toch maar om een bezoek te brengen aan de fabriek waar de Dalapaardjes worden gemaakt. Het begon al veelbelovend, omdat de weg niet echt goed werd aangegeven. Dat is vaak een goed teken.De werkplaats/fabriek bleek in een heel klein dorpje te zijn en er werd nog echt ouderwets en met de hand gewerkt. Natuurlijk was er wel een winkel bij en er werd wel een beetje op de toeristen ingespeeld, maar toch: het was allemaal heel authentiek.
Eerst wordt er een stempel op het hout gezet:

stempel van 13 cm.


op het hout gestempeld en uitgezaagd


Daarna wordt het paardje met de hand bijgesneden tot zijn uiteindelijke vorm:

Daarna gaan ze in een verfbad voor hun grondkleur:

Oorspronkelijk waren ze allemaal rood, maar later zijn er ook andere kleuren bij gekomen


Daarna worden ze met de hand beschilderd:

Daarna moeten ze drogen en worden de meesten nog een keer gevernist, maar soms laten ze ze ook mat. Vervolgens kunnen ze verkocht worden. Ze worden over de hele wereld verscheept. Er hing een foto van Frank Sinatra die voor zijn 80e verjaardag een grote kreeg. Ze maken ook hanen en varkens. De hanen vond ik minder, maar de varkens vond ik ook erg leuk… Het geheel ademde een sfeer uit van mensen die hun vak graag uitoefenen en die met de hele familie iets neerzetten en daar met trots over willen vertellen. Er zijn een stuk of vijf van zulke werkplaatsen, allemaal afstammelingen van twee broers van 15 en 13. Zij zijn degenen die een werkplaats begonnen om de paardjes die vanouds door de houthakkers werden gemaakt als ze niks te doen hadden in de winter, in grotere aantallen te maken en met de handelsreizigers mee te geven. In 1839 werd er een 3 m. hoog Dalahäst naar de wereldtentoonstelling in New York gestuurd en daarna was het wereldberoemd….
Jullie begrijpen dat ik ook een paar van die paardjes wilde,om zelf te houden en weg te geven. Ik heb voor ruim 100 Euro gekocht. De twee grootste houd ik zelf en de andere, kleine geef ik weg:

Er komt nog een logje aan over de kopermijn die we hebben bezocht, allemaal wetenswaardigheden. Morgen komen Ria en Piet en dan komt volgende week donderdagavond mijn jongste dochter met drie kinderen en zij komt ook nog ergens eind juli langs… GEZELLIG!!

15 Reacties op “Niet zoals Graceland maar wel als de Sun-studio.

 1. Kijk dat is nog eens leuk om te lezen, het dalarnapaard. De hout snijdende man heeft ook een heel leuk shirt aan. Wil je me laten weten waar deze werkplaats is, dan kan ik m op de agenda zetten, mochten we (ooit) in zweden komen…

 2. In Nusnäs staan de fabrieken. Je kunt ook een setje halen met daarin gereedschap en een drietal paardjes die nog onbewerkt zijn. Onze dochter heeft zo haar eigen paardje gemaakt.

 3. Wat leuk, die paardjes! Moet ook erg lachen om je commentaar op de eerste foto…

 4. Wat leuk dat Tricky langs gaat komen! Enne, had je geen varkentje gekocht dan? Leuk verhaal trouwens. Zowel over Elvis als over de paardjes.

 5. Als we de volgende keer naar Zweden gaan, dan gaan we zeker kijken daar. Geweldig!
  Mooi foto’s met een mooi verhaal.
  Liefs, Lydia

  • Ik heb je mail gelezen hoor, nog geen tijd gehad om te antwoorden…..

   • geeft niet hoor, komt goed……….zit nog even voor de vakantie met mijn neus in de erwten, als je begrijp wat ik bedoel……..ik hoor je wel weer!
    Heb je ook de foto’s gezien van de meiden???

   • baasbraal

    Ja, ook, maar ook nog niet gereageerd…sorry!

 6. Wat ontzettend leuk die paardjes en je verhaal.

  Corina

 7. Leuke paardjes, goed dat je onder die eerste foto zette wie het paardje is.
  (arme Leo, we zien het verschil heus wel hoor)

  En die Graceland kermis, zou ik ook snel de rug toekeren denk ik.

 8. fijn om te lezen.. goed verhaal en ik ben het helemaal met je eens… ik ben ook niet van die centenkloppende attracties…
  Die paardjes zijn echt leuk…

 9. wij waren een aanal weken geleden ook bij de paardjes, hebben de man op de foto ook gesproken. we hebben een setje paardjes gekocht om zelf te snijden. compleet met mes en pleister….

 10. Haha, die eerste foto! En dan vooral het commentaar! Maar wat een prachtig verhaal, echt een stukje oude ambacht.

 11. Leuk, die paardjes! Wij hebben nu een notebook op de camping, dus kan ik je verhalen lezen! Haha.
  Groer, Tineke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s