De oudste van de jongste is ouder dan de jongste van de oudste……


de oudste van de oudste met de oudste van de jongste (Lachen, had ik gezegd, stom, stom, stom....)


8 jaar schelen ze, mijn dochters. Toen de oudste een jaar of dertig was, kreeg ze haar eerste. Mijn jongste wordt in september dertig en dan heeft ze drie kinderen(die had ze al toen ze 29 werd).
Als ik in Nederland ben, logeer ik altijd in beide gezinnen. Ik slaap bij allebei op zo’n supersonisch luchtbed. Het is me bij allebei even lief, maar er vallen wel verschillen op.
Bij mijn oudste dochter kom ik altijd op haar vrije dag, eet dan ’s avonds mee en pas de volgende dag op haar kinderen. Zij en haar man hebben een fantastisch georganiseerd leven. Ze werken allebei vier dagen en de andere oma past ook nog een dag op. De kinderen gaan dus 2x per week naar de opvang. Dat hebben ze ook helemaal georganiseerd.Om kwart over zeven komen de kinderen uit bed en wordt er begonnen met ontbijten, wassen en aankleden. De ene ouder vertrekt om half acht en haalt de kinderen dan weer om vijf uur op, de andere brengt de kinderen naar school en crèche en komt om zeven uur thuis als het eten klaar is en dat rouleert. Als mijn dochter thuiskomt, begint ze meteen met koken. Ze krijgen 1x per week een biologisch groentepakket en daar koken ze de recepten van met vis of vegetarisch, af en toe met vlees.. Het is heerlijk eten, vaak pasta, pizza, lasagna, rijst, zelden aardappels. Omdat zij altijd precies weten wat ze gaan eten en precies weten hoe ze het willen hebben, kook ik daar eigenlijk nooit. Mijn dochter wordt zelfs een beetje geïrriteerd als ik probeer haar te helpen met koken en heeft liever dat ik ondertussen wat met de kinderen doe. Ze zet altijd meteen lekker thee voor me en ik laat me bij haar dus heerlijk verwennen en van alles voorschotelen.

Mijn andere dochter heeft een eigen bedrijfje en moet daarvoor eens in de zoveel tijd naar een school toe. Verder is ze thuis bij de kinderen. Die spelen ingewikkelde en vaak luidruchtige spellen met zelfgemaakte voertuigen en planken of kisten of glijbanen waar dan van alles afglijdt of -springt. De oudste is net vier geworden, maar ze heeft besloten thuisonderwijs te geven.

een schort over een piama...


We bespreken vaak van te voren al allerlei projecten die we met de kinderen gaan ondernemen als ik naar Nederland kom. Deze keer wilden we in ieder geval met de Spido mee. Dat zou dan de eerste woensdag plaatsvinden, ook met die twee van mijn oudste dochter. Mijn oudste kleindochter moest ’s morgens eerst naar school en ik ben haar op gaan halen met de drie anderen(de baby bleef bij haar voedende moeder). Toen zijn we eerst pannenkoeken gaan eten in het Kralingse bos, ook al een traditie.
baby ook mee op mama's rug (na deze foto was de batterij van mijn fototoestel leeg)

Toen we terugkwamen van het pannenkoeken eten, was het te laat om nog naar de Spido te gaan. Uiteindelijk hebben we dat vrijdag gedaan zonder die twee van mijn oudste.
Van alle vier onze kinderen, eten mijn jongste en haar man het meeste gewoon Hollandse pot, maar ook heerlijk hoor! Mijn dochter bedenkt vaak om een uur of drie pas wat ze wil gaan eten en is altijd in voor plotselinge veranderingen en allerlei verrassingen. Zo komt het dus, dat ik daar regelmatig kook en vandaar dat ik daar dus ook boodschappen haal. Meestal eten we ook altijd 1x chinees daar, want dat kan ik in Zweden nu eenmaal niet en ik vind het lekker en zij ook!

het schortje wordt bewonderd......


Als er iets geregeld moet worden, of als er problemen zijn, regelen we dat eigenlijk altijd met onze oudste dochter. Zij zijn heel goed in het vinden van zaken op internet en ze weten hoe je dingen regelt. Toen we in Colombia waren, had ze in no time tickets gekocht en ook weer geannuleerd toen Leo niet mocht reizen. Zij belde ook met de zweedse verzekering als dat handiger uitkwam met het tijdsverschil.
Bij mijn jongste dochter is de administratie lang niet altijd op orde en ik hoef b.v. aan haar niet te vragen dingen op te sturen, want daar komt meestal niks van. Bij mijn bezoek vorig jaar is mijn badpak op miraculeuze wijze verdwenen, zulke dingen. Van de oudste twee kinderen kwamen de geboortekaartjes na een week of vier bij de mensen aan en bij de jongste heb ik in Zweden van te voren een adressenlijst gemaakt met stickers, zodat de geboortekaartjes gewoon na drie dagen weg konden.
In het gezin van mijn oudste maken ze altijd fantastische vakantiereizen van vier weken in de zomer en iedere schoolvakantie zijn ze ook lange weekenden weg. In de zomer houden ze van kamperen en zwerven (gecontroleerd zwerven) en in de winter of andere seizoenen gaan ze in huisjes met vrienden of gewoon met het gezin. Ze komen een keer per jaar een week bij ons met de auto.
Het gezin van mijn jongste dochter gaat ieder jaar wel een weekje weg met de ouders van mijn schoonzoon en mijn dochter komt ook wel een of twee keer per jaar naar ons. Dat wordt wel minder, want met meer kinderen wordt de vliegreis natuurlijk steeds omslachtiger en duurder zelfs als je gesponsord wordt. Verder hebben ze eigenlijk nooit een echte grote vakantie. Ze zijn graag in en om het huis aan het spelen met vrienden en familie. Ze houden er ook erg van om samen uit eten te gaan of naar de film (als moeders oppast tenminste).

met papa dollen op de bank.....


Het is heel leuk om te observeren hoe je kinderen met hun karakter en gekozen partner op hun eigen manier hun leven vorm geven en zich daar goed bij voelen… Het is leuk om volwassen kinderen te hebben en af en toe een beetje deel van hun leven uit te maken!

19 Reacties op “De oudste van de jongste is ouder dan de jongste van de oudste……

 1. wat ontzettend leuk om even om de hoek van jullie kinderen te kijken…. nu hebben wij nog maar 1 getrouwd kind daarbij kregen wij een schat van een schoondochter en alweer bijna 3 jaar en lekker mannetje en het is goed om te zien hoe 2 verschillende mensen samen een weg vinden om hun kind op te voeden….. ik ben heel erg benieuwd hoe onze ander 3 kinderen gaan verschillen daarin en wat de overeenkomsten zullen zijn 🙂

 2. Wat leuk om die verschillen te lezen!
  Onze dochters zijn ook heel verschillend, de tweede is hier juist meer georganiseerd.
  Leuk stukje.

 3. Herkenbaar, herkenbaar. Wat die verschillen aangaat; het leven van oma (en opa) is daarom nooit saai!! Waa weer genieten van je blog, JanneTe!

 4. Nostalgie toen ik dit blogje las… Kralingse bos… daar zijn mijn broer en ik een keer naar weggelopen.. hij 3 en ik 2.. We woonde toen in de 1ste Jerichostraat, tegenover de ijsbaan. En de Spido… dat is iets wat ik verschillende keren heb gedaan… toen ik kind was, toen ik ouder was…

  Ik lees uit je hele blogje dat je trots bent op hje kinderen en kleinkinderen. En dat mag ook. Ik ken ze elkel uit beschrijvingen van jou, maar het lijken me echte mensen!!

 5. Ontzettend leuk om te lezen. Ons viertal zou ook niet verschillender kunnen zijn. Heel bijzonder.

 6. Gezellig, een blogje met wat extra, als ik het zo mag zeggen 🙂

 7. Geweldig he, die overeenkomsten en verschillen ? Jullie herkennen vast veel van jezelf .Bijzonder hoe je van een afstand zo goed kan kijken. En nu nog zo’n logje over je zoons….

  • Ja, dat logje over mijn zoons komt er niet Marijke. Dat had ik al bedacht. Mijn jongste zoon wil niet dat ik over ze log zo veel. Dat betekent niet dat ik ze nooit zie of dat ik daar niks over te zeggen heb, maar alleen dat ik dat niet hier doe…… Ik heb wel een eens een logje over mijn zoon in Duitsland. Hem zie ik het minst van alle kinderen. Ze wownen in Flensburg en daar is moeilijk per vliegtuig te komen. Met de trein duurt het 8 uur (overstappen in Kopenhagen) en met de auto ook. Daar komt nog bij dat zij de enige zijn zonder kinderen, dus dan is er niets heel hard groeiends en heel snel veranderends dat de drang om heel vaak te komen geeft. We gaan er dit voorjaar waarschijnlijk een weekend heen.

   • Zo iets had ik al gedacht…, maar herinner me nog je prachtige logje over je Flensburg zoon.Heel bijzonder persoon

 8. Geweldig!! Hier zijn we een beetje als je jongste, alles kan altijd, maar met de ASS “problemen” moeten we af en toe ook geordend en georganiseerd zijn. Erg leuk om te zien dat kinderen uit 1 gezin toch echt heel anders kunnen zijn. Gelukkig maar. Groeten!!

 9. Leuk, kinderen uit 1 gezin, die toch zo verschillend zijn.
  Mijn kinderen zijn ook heel verschillend. De oudste ( dochter) is heel geordend, strak georganiseerd, moet alles van te voren gepland hebben, en is heel precies. Gelukkig is haar man ook zo ( ongeveer).
  De jongste ( zoon), is heel intelligent, studeerde cum laude af, maar neemt het leven zoals het komt, houdt van onverwachte dingen, is rommelig, en plant nooit lang van te voren. En… gelukkig is zijn vriendin ook zo!
  Maar beiden zijn ze gelukkig. En dochter verwacht haar derde kindje in juni!
  Groet, Tineke.

 10. Ha, heel herkenbaar, je beschrijving van Lieke! 😀 Kijk er naar uit om dat weer regelmatig mee te maken ;-). Leuk logje!!

 11. Wat leuk om te lezen. Ik geloof dat wij een beetje een mengelmoes van jouw oudste en jouw jongste dochter hebben. Sommige dingen erg gestructureerd, andere juist helemaal niet.

 12. Grappig! In de zomer is de broer van mijn lief getrouwd en sindsdien zie ik ook de enorme verschillen van 2 broers uit een gezin. Hij woont in een klein dorpje in Friesland met zijn vrouw, dicht bij zijn schoonfamilie. Ze koken graag Hollandse pot en gaan als vakantie graag een paar keer per jaar een week in een huisje. Ze zijn baptist.
  Wij zijn meteen na ons trouwen naar België verhuisd, eten vegetarisch, hebben geen auto, gaan graag kamperen, wonen liever wat verder van familie en in een redelijke stad, we zijn katholiek geworden, etc etc.
  Als zij een kind krijgen zal het ook héél anders zijn, dat weet ik zeker.

  • Klinkt inderdaad als een groot verschil, grappig hè? Het is ook wat je samen met je partner leuk vindt om te doen, daar word je natuurlijk ook door gevormd…..

 13. Mooi die verschillen en wat een rijkdom om deelgenoot van beide gezinnen te mogen zijn…..

 14. Ja kinderen uit één gezin kunnen totaal verschillende volwassenen worden. Nu heb ik een dochter en een zoon, beiden zie ik regelmatig en ze kunnen goed met elkaar overweg. Toch zijn ze heel verschillende levens gaan leiden. Maar ik denk dat dat eigenlijk overal wel zo zal zijn.
  Janneke de schortjes staan geweldig goed, zowel op een pijama als bij gewone kleren. Zo te zien waren het prima cadeautjes van oma 🙂

 15. Het was even nadenken maar nu snap ik het. Hoe dan ook, je zit goed in de na-nazaten. Plato is nog geen opa en vraagt zich af of het er ooit wel van zal komen.

 16. Wat leuk om te lezen! Ze zijn wel heel verschillend, maar dat maakt het juist zo bijzonder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s