Mensonterend, hemeltergend


Een hele tijd geleden heb ik er ook al over geschreven. Ondertussen heb ik een heleboel dingen erbij geleerd. Ik heb geleerd dat je vroeger gewoon Zweeds burger was op twee voorwaarden: je moest de koning erkennen en je moest Lutheraan zijn. Je hoefde niet eens Zweeds te praten. Verder heb ik ook geleerd dat er vijf officieel erkende talen in Zweden zijn, naast het Zweeds zelf. Fins, Jiddisch en Roma (de taal van de zigeuners) zijn er drie van. De andere twee zijn Zweedse dialecten.
Maandagavond reed ik naar huis en hoorde een ijzingwekkend verhaal op de radio van een dochter van een Roma-moeder (zigeuner). Deze mensen waren uit Rusland naar Zweden gekomen en woonden er al tien jaar of zo (in de buurt van Stockholm), gewoon in een huis met een baan en zo. Deze dochter was een meisje van een jaar of acht toen er het volgende gebeurde: de moeder was zeven (ZEVEN, prent dat even in je hoofd!) maanden zwanger toen ze naar de dokter ging om te bespreken hoe ze zou gaan bevallen en zo. Ze komt in het ziekenhuis en wordt zonder pardon gedwongen geaborteerd en gesteriliseerd. We schrijven 1958. Dat is misschien voor jullie piepkuikens heel lang geleden, maar ik was 10 jaar toen dat gebeurde. De dochter vertelde dat deze gebeurtenis haar moeder heeft gebroken en dat ze haar hele leven geen vreugde meer heeft gekend.
Het doet me denken aan het volgende verhaal: een vriendin van me vertelde dat ze in ongeveer 1968 ging bevallen van haar eerste kind, Toen ze op zondagavond ongeveer 9 uur aankwam in de kraamkliniek op het Putseplein (Rotterdam-Zuid), werd ze opgevangen door een (duidelijk) Reformatorische verpleegkundige, die constateerde dat ze ongeveer 5 centimeter ontsluiting had en vervolgens HAAR BENEN BIJ ELKAAR BOND zodat het kind na twaalven, de de dag des Heren dus, ter wereld zou komen. Dan kon de verloskundige die moest worden opgeroepen nog thuis blijven rusten gedurende de zondag……….. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar mijn vriendin bezwoer me dat het zo gebeurd was. Als ik lieg, lieg ik in commissie.
Ik wilde hier nog een hele bespiegeling aan toevoegen over mensen met macht en grenzeloze arrogantie, maar ik laat het maar zo. Er zijn toch geen woorden voor zulk gedrag?

23 Reacties op “Mensonterend, hemeltergend

 1. Vreselijk… Hoe kunnen mensen zoiets doen…

 2. Tja, dat is ook vragen om moeilijkheden om op zondag te bevallen! Hoe krijg je het in je hoofd? Ja idd, dit is mensonterend etc. Wat een verschrikkelijke ervaring. Kan me bijna voorstellen dat mensen niks (meer) met religie te maken willen hebben. Zou ik ook denken als het ook idd zo zou zijn. Als ik me niet vreselijk vergis genas Jezus ook op de sabbat mensen, kreeg daarvoor op zijn kop van de Farizeeen en vroeg toen of ze hun schaap (of zo) dat in de sloot zou vallen op de sabbat zou laten verdrinken of zouden redden. Hij gaf dus wel het goede voorbeeld.
  Wordt altijd een beetje ziek van bovenstaande verhalen.

 3. Ja kijk, als mensen een misdaad begaan en vervolgens zeggen dat ik het heb gewild, kan ik er ook niets aan doen……..

 4. Hoe kwamen al die ‘zondagskinderen’ dan ter wereld ?

  Overigens is dit een vaker terugkomend onderwerp, ook in Zweedse (misdaad)literatuur.
  En ook ‘Dossier 64’ dat ik onlangs las, van Jussi Adler-Olsen gaat hierover, zij het in Denemarken…

  • Ja natuurlijk is dat nogal gevaarlijk om te doen! Het kind in kwestie heeft er niks aan overgehouden, maar de moeder was zwaar getraumatiseerd……

 5. Herkenbaar en vooral kippevel!!

  Corina

 6. Jemig, nog nooit gehoord van zulke toestanden. Wat verschrikkelijk dat het kon gebeuren zeg.

 7. Afschuwelijk onmenselijk.

 8. Mijn moeder is een zondagskind, geboren op zondag, in 1943. Dus er waren mensen die het leven wel respecteerden.
  Het is van alle tijd dat er mensen zijn die zich verheven voelen boven andere (soorten) mensen. Niet terecht nee, maar ik wil graag geloven dat zij zichzelf en hun ‘waarden’ toch nog eens een keer in hun leven tegenkomen.

 9. Geen woorden voor zoveel onrecht. Wat ik me altijd afvraag; kunnen mensen die zo handelen, ’s avonds in de spiegel zichzelf recht aankijken?

 10. nou ik heb wel begrepen dat alhoewel zweden er als nogal vrijzinnig bekend staat in het verleden zeer veel van die gedwongen sterilisaties etc heeft gedaan en nog wel andere rute zaken ook…
  gelukkig is het nu allemaal anders.

 11. O wat fout zeg… heb er geen woorden voor.

 12. Hoe vaak komen dit soort dingen nog (verborgen ) voor Nu, in deze tijd?

  Ik weet dat er vorig jaar in Hongarije een Roma vrouw onvrijwillig (ze had een voor haar onleesbare tekst na een bevalling ondertekend) is gesteriliseerd (Deze praktijken kwamen in de Oost blok landen tot voor kort regelmatig voor)
  WALGELIJK ………ik weet nog veel meer vreselijke woorden maar stop nu maar.

 13. Hebben die mensen nog wel geslapen ’s nachts? Ongelooflijk.

  Marja aka Borduurmuppet

 14. Ik was 6 in 1958 en hoor dus niet bij de ‘piepkuikens’. Het verhaal is shockerend. Het zal er wel, naar mijn bescheiden mening, mee te maken hebben gehad welke hoofdarts met ‘oorlogse ideeën’ naar dat hospitaal was uitgeweken.

  • Ja, Zweden was neutraal tijdens beide wereldoorlogen en de weerstand die wij hier tegen Duitsers hebben, kennen zij helemaal niet. Ze weten ook verrassend weinig van de Nazi’s af. De verhalen waar wij allemaal mee zijn opgegroeid, kennen zij helemaal niet……

 15. Inderdaad mensonterend.
  Zelf ben ik in 1966 geboren in diezelfde kraamkliniek en ik heb van mijn moeder nooit anders dan super positieve verhalen gehoord.
  Maar ik ben dan wel op een dinsdag geboren.

  • Ja, ik heb ook andere verhalen gehoord hoor, over het Putseplein. Misschien heeft ze er daarna nooit meer gewerkt, is ze meteen ontslagen. Kan ik me trouwens heel god voorstellen.

 16. En dit soort dingen gebeuren dan ook nog heel vaak uit naam van ‘den Heer.’ Zoals sommigen het zo fijntjes omschrijven. Wij zeggen nu dat dit allemaal laakbaar is. Maar hoevelen lijden nu nog uit naam van diezelfde Heer die in andere godsdiensten met een pseudoniem door het leven gaat?
  Dit piepkuiken (die in 1958) overigens ook 10 jaar oud was, heeft daar voorbeelden van meegemaakt in het plaatsje Wognum, dat niet in achter Indië ligt maar gewoon in Westfriesland en waarin begin van de jaren zestig een oorlog gaande was tussen de protestanten en de katholieken waar ik als jong Amsterdammertje geen weet van had. Enfin…zijn de mensen tegenwoordig wijzer of alleen maar vrijgevochtener?

 17. In de USA zijn dit soort praktijken ( onvrijwillige sterilisaties bij de “underdog” ) toch ook geweest? Dacht bij heel arme boeren, mijnwerkers, mensen die bijna geen scholing hadden gehad en voor geestelijk minder begaafd werden gehouden.
  Mijn schoonmoeder had een trauma van de eerste kraamverzorgster ( toen bleven die ook nog snachts ). Kindje bleef huilen en moest van de kraamverzorgster meteen wennen aan geen drinken krijgen snachts en heeft het kind maar meegenomen naar haar eigen kamer zodat mijn schoonmoeder het niet toch uit het bedje zou nemen en drinken geven. Borstvoeding geven is haar mislukt, mede daarom denk ik.

 18. Dit verhaal is pertinent NIET waar! Heb zelf meerdere bevallingen meegemaakt in deze kraamkliniek en daarvan diverse gewoon op zondag!!

  • Als ik lieg, dan lieg ik in commissie. Iemand heeft mij dit verhaal verteld, het was haar zelf overkomen. Dat moet in ongeveer 1970 gebeurd zijn, misschien ietsje eerder…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s