Ons buurtfeest


Een keer per jaar hebben we hier een buurtfeest met ALLE 10 volwassenen en 6 kinderen. Dit jaar hadden wij een gast meegenomen, een Amerikaanse vriend van ons die al jaren op de universiteit van Lund twee weken per jaar lesgeeft. Hij kwam met de trein en bleef een nacht slapen.
Ons buurtfeest was in het kader van Cajunkreeft dit jaar. Ik wist niet zo goed wat ik me erbij voor moest stellen, dus mijn mind was helemaal open. Een paar dagen geleden kwam de ‘burgemeester’ langs en vroeg ons of wij een salade wilden meenemen voor iedereen en kaas en natuurlijk zoveel kreeft als wij van plan waren om te eten met zijn drieën. Overigens neem je dan ook je eigen drinken mee op zo’n feest. Je kunt hier in de winkels rond deze tijd van het jaar verschillende soorten kreeft kopen. Het duurste is de verse kreeft bij de visafdeling. Dat schijnt niet nodig te zijn. Daarna komt de al klaargemaakte diepvriesversie. Dat is met dillebloemen, traditioneel hier, maar dat moesten wij nu natuurlijk niet hebben. We hebben dus gewone diepvries gekocht en dan langzaam laten ontdooien. Van horen zeggen hebben wij dat je het verschil met verse kreeft niet proeft.
Ik heb een grote nederlandse salade gemaakt, met appel, ei, feta, tomaten, komkommer, wortel, olijven en paprika in hoopjes erbovenop en overstrooid met pijnboompitten. Omdat de zweden van zoet houden, heb ik er een olijfolie-balsamicoazijn-honingdressing door gedaan. Hij was echt goed geslaagd. Wij hebben al onze grote schalen en pannen in Nederland achtergelaten (net als onze grote kinderen) en daar krijg ik nu spijt van. Ik heb de salade nu maar opgemaakt in mijn wok, iets anders had ik niet.
We hadden al eens eerder gezien dat onze schuinoverburen (de ‘burgemeester’) een hele grote, hoge ruimte aan hun huis vast hebben zitten, maar die ruimte was altijd gevuld met timmerhout en andere rotzooi èn niet verwarmd. Voor deze gelegenheid hadden ze hem opgeruimd en een heeeele grote ronde tafel er in gezet en die gedekt met krantenpapier en in het midden stond een werkelijk prachtige tafeldecoratie met herfstbladeren, lijsterbessen en kaarsen. Aan de buitenkant stonden bordjes, bestek en er stond ook een vingerkommetje bij ieder bord.

detail

In de keuken stonden allerlei hapjes en chips en dipsausjes en zo, dus daar was het ook erg gezellig. Ze hebben bovendien 2 honden, vier katten, twee konijnen en twee cavia’s. Die liepen net als de kinderen regelmatig in en uit. Niet thuis maar wel in een stal in de buurt, huizen ook nog twee paarden. Aan de keukentafel werd gegeten, gepraat en gelachen en er werd voorlopig nog geen aanstalten tot koken gemaakt. We waren heel benieuwd wat er ging gebeuren…. Onze vriend de amerikaan, ging met iedereen een praatje maken (voor zover men engels sprak) en onze nieuwe buurman en zijn vriendin kwamen natuurlijk ook ruimschoots aan de beurt.

de 'burgemeester' geflankeerd door zijn twee 'raadslieden'Maar ineens werd er toch gekookt! Grote pannen met water, aardappels, uien, citroenpartjes mais, kreeften en cajunkruiden werden er op het vuur gezet en toen het allemaal klaar was, werd het geheel (nadat het water er af gegoten was) rondom op de tafel gedrapeerd en daar kon je dan alles pakken. Het zag er prachtig uit en het was ook nog heerlijk.


Het werd erg gezellig, de buurvrouw werd zoals ieder jaar weer heel dronken. Het enige verschil was dat ik haar deze keer een stuk beter kon verstaan….
Daarna kregen we nog een heerlijk dessert van verschillende soorten appeltaart (hoe kan het ook anders meet zoveel appels bij iedereen) en om twaalf uur taaiden we allemaal doorvermoeid af. Ik ben benieuwd wat we volgend jaar gaan doen…

5 Reacties op “Ons buurtfeest

 1. Wat een leuk feest. Mooi die gebruiken! Die tafel ziet er zo erg leuk uit.

 2. Jullie raken steeds meer ingeburgerd!
  Mooi dat taal begrijpelijker wordt.
  Vriendelijke groet

 3. Wat een gezellig buurtfeest! Dat maak je alleen maar mee in Zweden, denk ik.
  Hier in het westen van Nederland nog nooit zoiets gezien. Hier lopen de buren elkaar voorbij. Men weet eigenlijk heel weinig van elkaar, jammer.
  Maar het ziet er op de foto’s super leuk uit! En die appeltaart zal wel heerlijk gesmaakt hebben.
  Groet, Tineke.

 4. Wat leuk!!

  Corina

 5. Wat super leuk!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s