Het dilemma van de achtling of Sophie’s choice


Afgelopen zondag hadden wij visite, een collega van Leo met vrouw en vier kinderen. Ik heb een Italiaans buffet gemaakt met allemaal antipasti en verse pasta met verschillende sauzen en salade. Maar dat terzijde.
Deze collega heeft verstand van vruchtbomen en ik liet hem mijn bomen zien. Trots vertelde ik dat twee van de drie appelbomen overladen waren met vruchten, maar hij reageerde heel anders dan ik verwachtte. Hij keek naar de appels, schudde zijn hoofd en zei:
“Die moet je helemaal uitdunnen, anders heb je helemaal geen appel in september, breken de takken af en gaat je boom dood”. Het blijkt dat er een vuist tussen de ene en de andere appel moet kunnen en dat was bij mij beslist niet het geval. Er waren trossen bij waar tussen vijf appels geen vinger te krijgen was! Ik wilde er niet aan had ik al gezegd dat ik vreselijk eigenwijs ben? en ik dacht terug aan het stukje wat ik ooit gelezen had over iemand die een achtling verwachtte en vijf kinderen moest laten aborteren om een drieling ter wereld te kunnen brengen, anders zouden alle kinderen overlijden……..

vanaf de buitenkant gezien


vanuit de binnenkant gezien


Hoe kies je? Waar begin je? Hoe krijg je het over je hart om een aantal appels af te wijzen en een aantal appels te laten groeien. Het is zo tegen alles waar ik in geloof en waar ik mijn hele leven voor heb gestaan, dat het een hele dag heeft geduurd voordat de knop om ging. Uiteindelijk heb ik bedacht dat het maar appels waren en geen kinderen en ik ben begonnen met eerst de hele kleine apppels en appels met een onregelmatigheid in de groei weg te halen. Toen ik eenmaal bezig was, ging het ook wel en ik heb het karwei afgemaakt voor de appels waar ik bij kan.
Ik heb ze wel opgebaard liggen, kan er nog niet toe komen om ze weg te gooien, maar dat gaat ook gebeuren.

Ik had er al over nagedacht toen ik dat stukje las, maar nu ben ik helemaal blij dat ik nooit een beslissing heb hoeven nemen omtrent kinderen wel of niet geboren laten worden of te moeten kiezen tussen twee kinderen.
Daar gaat de film Sophie’s choice over, als je hem nog niet gezien hebt, moet je dat zeker doen. Een vrolijke film is het niet, maar het is iets voor ons allemaal om over na te denken wat je zou doen in zo’n situatie

15 Reacties op “Het dilemma van de achtling of Sophie’s choice

 1. Maar dan hangt meer dan helft er toch nog wel in?
  Kan je ze niet drogen voor een potpouri ofzo??
  Lydia

 2. @Lydia: Nee, lang niet de helft….Ik denk dat ik 2/3 weg heb moeten halen. Ik was van plan om op Internet te zoeken wat je met onrijpe appels kan doen, maar potpourri is ook een goed idee!.

 3. Haar van Wordpress

  Kun je van deze vroege appelen geen gedroogde appeltjes maken, of appelmoes? of zijn ze nog niet ver genoeg?
  Blijft een raar iets dat je dingen moet wegdoen om andere dingen te laten volgroeien.
  En met Sophies Choice had ik heel veel moeite!

 4. Janneke, Je kan ze toch ergens op de grond leggen zodat de vogels , insecten en andere kleine dieren er van kunnen genieten !!! Dan is er niets verspild .

  • @Sylvia: Leuk om weer eens even van je te horen! Mail me ff hoe het gaat…. Antwoord op je suggestie: Ja, dat doe ik ook, maar er zijn een paar hele mooie gave, maar volkomen onrijpe appeltjes bij. Die boom van de foto heeft appels die pas eind september rijp zijn… Ik ga de mooiste opwrijven en dan met kerstmis in een schaal op tafel zetten met groen ertussen denk ik……

 5. Goed dat ik dit lees – ben bang dat hier ook enige amputatie moet plaatsvinden dan… nog even met de baas overleggen. Bedankt!

  • @Karien: Ik heb wel een beetje gesmokkeld hoor! Maar als er vijf op een klutje zitten, moeten er echt drie of vier weg…… Ik heb trouwens gezien dat mijn Golden Delicious bijijijna rijp zijn. Misschien als ik ze een paar dagen laat liggen dat ze wel te eten zijn. Dat valt dan weer mee, dan kan ik van nu af aan de grootste er uit halen, kunnen die kleintjes nog even doorgroeien…..

 6. Och wat lief/schattig om dit te lezen. Dat je zo zorgvuldig met dit soort dingen omgaat. Heerlijk! Dat zouden meer mensen moeten doen. Eerst nadenken en dan pas actie.

 7. Janneke, je kunt onrijpe appels gebruiken vanwege het enorm hoge pectinegehalte (om jam dik te krijgen). Ik weet het alleen niet meer precies hoe. Ik zal het morgen even voor je nalezen en dan laat ik het je nog weten.

  Tja, volgend jaar moet je dan eerder uitdunnen. Dan is het niet zo hard misschien? Maar je moet dan niet gaan denken hoe dat met mensenkindjes zit, die nog niet zo groot zijn :-(( Gelukkig zijn appels geen mensen!

 8. Tik anders ff :”onrijpe appels pectine” in bij Google. Dan vind je ook nuttige info.

 9. Als er bij onze Groninger Kroon appeltjes afvallen maak ik er vaak appelsap van. Dat meng ik dan weer met andere sappen voor limonadesiroop/jam/puddingsaus.
  Ik kan er ook niet goed mee omgaan, eten laten verkommeren.
  In ieder geval blijven er veel appeltjes over om van te genieten.
  hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 10. Ik heb het gevonden, in één van m’n toverboeken ;-):

  Nodig: niet rijpe (moes)appelen, nog niet rijpe kruisbessen of rode bessen.
  Zet de vruchten met weinig water op en kook ze gaar. Laat het vruchtenmoes uitlekken op een doek die in een zeef of vergiet ligt, of giet de hele vruchtenmassa in een sloop en hang die op. Kook het uitgelekte sap en giet het gloeiend heet direct in flesjes, die gloeiend heet worden gesloten. Weck eventueel de flesjes 5 minuten bij 90 graden. Gebruik de pectine als men jam wil maken van pectinearme vruchten of jam met een lager suikergehalte.

  Aldus Wil en Netty Engels-Geurts, Inmaken en bewaren.

 11. Sophie’s choice heb ik als boek in de kast staan, dieptreurig werd ik ervan, hoe kan een mens een ander mens voor zo’n keuze plaatsen, vreselijk.

  Met je appeltjes zou ik ook geen raad weten, van onrijpe tomaten heb ik wel vaak chutney gemaakt, maar of dat ook met onrijpe appelen kan. . . . geen idee eigenlijk. Dat recept van de tomatenchutney had ik uit een kookboek van mijn moeders moeder, ik zal eens kijken of daarin ook iets over onrijpe appelen staat. Eind 1800 waren de mensen nog zuiniger met voedsel dan tegenwoordig en er werd overal een gebruiksmogelijkheid bij gezocht.

 12. Vreselijke keuzes. En het regent ook nog, in de zomervakantie. Zou er bijna (bijna!) depressief van worden!

  • @Mammalien: Hier is het al die tijd schitterend weer geweest! Alleen af en toe ’s nachts een buitje of een buitje van een kwartier of zo. Gisteren hadden we sinds hele lange tijd weer eens een echte regendag, maar vanmorgen werd ik wakker en het is weer helemaal blauw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s