Kidpower


In de Sensorische Informatie verwerking wordt gesproken van vier matrixen waarbinnen een kind beweegt, handelt.
Als het kind in de baarmoedermatrix zit, zal het op zichzelf gericht zijn, geen oogcontact maken, er hoort zachtjes schommelen, donker en warm bij en evt wat neuriën en aaien over de rug of zo.
Bij de moeder-kind matrix zit het kind tegenover de ‘moeder’ en maakt oogcontact. ‘Moeder’ en kind raken elkaar aan en doen ritmische spelletjes, de kinderkamerversjes (in de maneschijn, klap eens in je handjes, varen varen over de baren) zijn daar een goed voorbeeld van.
Over de derde matrix wil ik het vandaag met jullie hebben: KIDPOWER!!! Kidpower is de pure blijdschap en trots als een kind een motorische prestatie neerzet. Dat kan zijn als ze zich eindelijk op kunnen trekken tot stand, maar ook als ze kunnen rennen of fietsen, het gaat dus om de blijdschap van een beweging/vaardigheid die lukt.
Ik had het logje al in mei willen schrijven toen we van ons familieweekend terugkwamen, maar nu zijn we weer in Nederland geweest en heb ik het weer duidelijk kunnen waarnemen. Onze kleinkinderen zijn allemaal heel verschillend, dat voorop gesteld. We hebben er een klein filosoofje bij die zich altijd afvraagt waarom iets is en alles vanuit wetenschappelijk oogpunt beschouwt.

Mamma, waarom?????


We hebben er een driftkikkertjes bij die altijd alles ZELF wil doen en het nog voor elkaar krijgt ook(zij het niet altijd zonder verwondingen):

met de scooter van een heuveltje af in de bosjes

we hebben er een bij die brood wil eten en smeren als iedereen pannekoeken eet:

Dit is ook kidpower...

onze oudste kleindochter is zes jaar en helemaal in de fase van concureren en eerste, middelste, laatste zijn. Daarmee trekt ze nogal snel de anderen mee. Iedereen gaat wedstrijdjes doen:

, behalve haar broer die is in geen enkel opzicht gevoelig voor het wedstrijdelement. Haar broer is bezig met kidpower en heeft daarbij niemand nodig. In mei waren ze een wedstrijdje hardlopen aan het doen. Omdat ze als zesjarige het op te nemen had tegen een kind van drie en twee kinderen van twee jaar, kon ze winnen, niet eens zo heel makkelijk want die van drie is toevallig motorisch verschrikkelijk vaardig…. Al snel kwamen er andere kinderen op de wedstrijdjes af en vroegen of ze mee konden doen. Dat mocht natuurlijk, maar mijn kleindochter veranderde wel even de regels ten gunste van zichzelf. Verliezen is natuurlijk verschrikkelijk op deze leeftijd. Terwijl ze terug kwamen van de wedstrijd en aan het strijden waren wie er nu eigenlijk gewonnen had, ging deze kleinzoon ineens opnieuw rennen. De discussie werd haastig gestaakt, want hij moest natuurlijk wel ingehaald worden. Dat lukte ook en hij kwam zelfs als laatste binnen. Mijn kleindochter riep :”Ik ben eerst”, een ander kind riep: “En ik ben twees” Daarna kwam mijn kleinzoon binnen en riep: “Ik ben T_uur!(zo heet hij)” Dat is nou kidpower in zijn puurste vorm…..geweldig!

Gisteren in Plaswijk, heb ik met verbazing zitten kijken hoe hij zich DRIE KWARTIER volledig zelf bezighoudt, alleen maar door heen en weeer te lopen, volledig zijn eigen gang te gaan en zich niets aantrekt van de drukte om hem heen…..Kidpower, fantastisch om naar te kijken….

rennen in romper

9 Reacties op “Kidpower

 1. Haar van Wordpress

  powerful kleinkinderen!!

 2. Zo is het maar net!

 3. Heerlijk om naar te kijken ja! ik vind het woord Funktionslust ook precies aangeven waar het om gaat.

 4. Wat een heerlijk stel om trots op te zijn.

 5. Daarom geniet ik zo van je logs! Herkenbare dingen verantwoord met kennis verklaard , zichtbaar gemaakt met prachtige voorbeelden en dan ook schitterende fotos erbij. Je bent uniek in deze combinatie
  Gr.Marijke

 6. Geweldig al die verschillende kinderen met allemaal hun eigen karaktertrekken. Hier duidelijk ook twee verschillende kidpowers. Maar oh zo leuk vind ik het.

 7. ooo, wat een genieten is dat geweest zeg! En je hebt er een superleuke kop aan de bovenkant van je blog aan over gehouden!! 🙂

 8. Mooi is dat he, hoe alle kinderen anders en helemaal zichzelf en lekker kind zijn… Leuke foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s