De kracht van het individu, Deel 2


Hier zoals beloofd het tweede deel van mijn logje van vorige week. Er zit ietsje meer tussen dan een dag, maar dat komt omdat ik even een paar dagen weg was met twee vriendinnen: een soort retraite zeg maar. Het was heerlijk, alleen was het voortdurend zweeds praten en vooral ook het luisteren wel erg vermoeiend.
Hier komt mijn verhaal: In de jaren zestig kwam een jongen vanuit het platteland van Brazilië naar Sao Paolo om een bestaan op te bouwen. In zijn plattelandsgemeente had hij middelbare school gevolgd, waarbij hij iedere dag 12 km. heen en weer terug liep en dan nog wat op de boerderij werkte.. Hij had geen rooie escudo, maar wel veel visie. Hij kwam terecht in een buitenwijk aan de noordkant van Sao Paolo ( wat dus eigenlijk het zuiden is) en maakte zich er thuis. Er werd daar een busremise gebouwd en hij kreeg een baantje om voor de chauffeurs te zorgen.
Daarnaast verzamelde hartstochtelijk allerlei zaken die mensen en bedrijven weggooiden omdat ze wilden moderniseren, zoals glas in lood, metalen hekwerken en houten deuren. Zijn familie werd er gek van! Want ondertussen was hij getrouwd, kreeg een paar kinderen en ging studeren. Uit de beschrijving begreep ik dat het zoiets als werktuigbouwkunde was. Daarna ging hij iets in de metaal doen. Maar intussen had hij allemaal deuren en hekwerken en tegeltjes en glas in lood. Hij ging allerlei dingen maken en andere mensen enthousiast maken om ook dingen te maken. Er kwamen mensen die zijn dingen wilden kopen en hij moest een bezorgdienst opzetten.Bovendien ging hij een avondschool beginnen voor analfabetische kinderen en volwassenen uit sloppenwijken. De kinderen krijgen ontbijt, lunch en avondeteten. Als ze dan kunnen lezen en schrijven, biedt hij ze een baan aan ergens in zijn bedrijf. Op een gegeven moment heeft hij met behulp van sponsoring van de gemeente en enkele grote geldschieters(o.a. iemand die ene televisiestation bezit) een groot terrein gekocht, waarop een groot restaurant, een metaalwerkplaats, een houtbewerkingsruimte, een school en een kliniek (met gynecologische afdeling o.a) gebouwd werden…
Nu is daar een klein koninkrijkje ontstaan en allemaal door 1 man met visie. Op het ogenblik werken er allerlei mensen die voorheen in een sloppenwijk een leven van analfabetisme, armoede, alcoholisme en misdaad tegemoet konden zien. Er is een anti-alcohol- en -drugsbeleid en een gemeenschapsruimte die als kerk, als theater en als danszaal dienst doet.
De oude man wordt hij liefkozend genoemd door de mensen daar.

hekwerk en glas in lood aan de buitenkant van de bakkerij


bonte verzameling van tegeltjes...


de grill


de warme schotels stonden op een enorm houtfornuis


de saladetafel...


een mozaïkstraatje...speciaal voor Haarvan....


smederij


timmerwerkplaats

6 Reacties op “De kracht van het individu, Deel 2

  1. Prachtig …

  2. Geweldig, als iemand met visie en doorzettingsvermogen, zoiets opgebouwd heeft.

  3. En zo blijkt maar weer: Als je écht iets wilt, lukt het wel… Gewoon doorgaan!! Thanx voor het verhaal!!

  4. hi janneke, zat net te lezen en ik ben degen uit berlijn ! was bij dorien op bezoek en vertrek morgen weer. het was heerlijk .veel gefietst in en buiten berlijn. groetjes twink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s