‘ff’ naar de dokter deel 2


Zoals ik al zei in Deel 1: de dokter kwam om kwart over twee. Ze begon weer alle vragen opnieuw te stellen, nam weer van allebei de bloeddruk op en de saturatie, ging weer de longen beluisteren. Daarna verlelde ze dat op de röntgenfoto niets te zien was en die verhoogde bloedwaarden leken haar geen probleem, maar ze zou voor de zekerheid de infectieziektenspecialist (scrabblewoord) even vragen… en dan zou ze weer terugkomen. Na een half uur werd er een apparaat naar binnen gerold met een zuster er achteraan. Of Leo maar even wilde gaan liggen, want er moest even een ECG gemaakt worden. Ik protesteerde, want hij had er al twee gehad vandaag! “Ja, dat weet ik”, zei ze, “maar de dokter wil toch nog even een nieuwe hebben” Daarna was het een kwartier stil en toen kwam dezelfde zuster binnen en ze wilde nog even bloed van Leo hebben! Daarna gebeurde er zeker een uur niks, niks, nada. Ondertussen was het half vier. Daar kwam de dokter weer! Ja, ze had even op de uitslagen van Leo’s bloed moeten wachten, maar het was duidelijk: Ik kreeg een hoestdrankje, meer niet. Waarschijnlijk is de infectie op zijn retour en als de longen wat rust krijgen door mijn hoestdrankje, zal het wel snel beter gaan. Voor Leo lag het allemaal wat moeilijker. Hij slikt nog antibiotica, dus ze weten niet of het bij hem op zijn retour is. Bovendien wilde ze nog een laatste test doen en dan nog even overleggen met de arts. Hij heeft nogal wat medicijnen al en het is moeilijk om een goed medicijn te vinden waar zijn andere problemen niet verkeerd op reageren….. Ze zou terugkomen….. Kart voor vier was het…….. Wij wachten en wachten en wachten. We riepen al : PIZZA, maar er gebeurde niks. Het werd kwart over vier, half vijf. Leo kreeg een aanval van claustrofobie en ik kreeg pijn in mijn rug van het voortdurend gespannen zitten en sussen. Ik zeg tegen Leo: “Zal ik op de bel drukken?”(We hadden een bel gekregen waarmee je de zuster kan bellen als er iets is) Aarzelen, aarzelen, nog even uitstellen. Tenslotte heb ik om kwart voor vijf op de bel gedrukt. Het duurde, denk ik, daarna nog tien minuten voor er een zuster kwam. We legden uit dat we weg wilden en Leo zei dat hij een vergadering had om vijf uur (op skype) wat ook waar was trouwens. De zuster zei, dat ze het wel even ging vragen, maar dat ze niks kon beloven, want het was erg druk op de afdeling. Die ervaring hadden wij helemaal niet, het was lang niet zo druk als op ER. Nu werd Leo echt een beetje bozig en inderdaad: binnen twee minuten stond de dokter op de stoep, zich verontschuldigend dat het zo lang had geduurd, maar dat er een bloedwaarde nog niet bekend was geweest. Toen kwam het: “Dan neem ik nog even 1 testje bij u af meneer. Dat gaat arterieel en daarvan komt de uitslag al na tien minuten binnen. Dan hebben we echt alles gehad”
En hij werd roder en hij werd roder, hij barstte bijna uit elkaar Leo stak zijn arm al uit en de dokter zelf ging bloed uit zijn pols halen….. Nu heeft Leo hele moeilijke aders en blijkbaar ook slagaders, dus het lukte niet, he lukte niet de tweede keer. Toen moest ze terug om nieuwe naalden te gaan halen. Hij zou in ieder geval een medicijn krijgen wat hij vanavond en morgen ochtend moest innemen, dus moesten we ook nog langs de apotheek. Maar gelukkig kon hij het ook van het ziekenhuis krijgen en Toen Leo echt bijna ontplofte, konden we ook thuis gebeld worden voor de uitslag van die laatste bloedtest. Eindelijk eindelijk konden we weg! Het was intussen tien over vijf!
Achteraf analyserend kom ik tot de conclusie dat voordelen gemakkelijk in nadelen kunnen omslaan. De zweedse samenleving is gebaseerd op consensus. Iedereen kan goed met elkaar samenwerken, maar de mensen zijn bang om beslissingen te nemen, verantwoordelijkheid te nemen. Vandaar dat alle testen nog een keer worden overgedaan en nog een keer, want dan heb je het in ieder geval nog een keer gedaan en als de uitslag dan iedere keer eensluidend is, moet er in godsnaam dan toch maar een beslissing genomen worden na overleg met iemand anders.Dan kost natuurlijk sloten tijd. Iedereen in Zweden schikt zich daarnaar, behalve zo’n stelletje opgewonden Hollanders.
Vanmorgen werden we opgebeld dat de uitslag van de laatste test is, dat Leo geen sinaasappels en bananen meer mag eten, want daar zit potassium in en dat kan hij niet goed afbreken of zo. Morgen moet hij weer bloed laten prikken in het ziekenhuis en donderdag moet hij terug naar de dokter. Ik weet nog niet of ik meega, maar veel zin heb ik er niet in. Leo heeft zich in ieder geval heilig voorgenomen om nooit meer zijn mond open te trekken als hij medische klachten heeft……

19 Reacties op “‘ff’ naar de dokter deel 2

 1. Volgende keer leuk tijdschriftje mee, laptop (met Skype…) en iets te bikken. Dagje uit…

  Nou, toch maar beterschap hoor! En hopelijk gaat het zonder al die potassium stukken beter met Leo!!
  Mocht ik je niet meer schrijven deze week, dan nu vast een heel fijne en vooral gezonde jaarwisseling.

 2. Arme Leo, maar ik ben toch blij dat het niets anders is!!!
  Hoop dat het van de week sneller gaat voor hem.
  Ennne, we hebben de langste nacht al weer gehad, dus op naar……ik weet het het duurt nog lang maar toch….
  Liefs Lydia

 3. Tjonge zeg,extra check’s zijn niet verkeerd maar dit is wel een beetje veel!!
  Sterkte en beterschap.

  Corina

 4. Sinasappels en bananen ???
  Knollen of citroenen.
  Duidelijkheid en openheid waardeer ik erg bij medici.
  Ik mag hopen dat bij spoedeisende hulp wel knopen worden doorgehakt.
  Sterkte voor jullie beide met het herstel.
  Gezonde groet uit Amsterdam-ZuidOost

 5. Jemig, dat is bepaald niet ff naar de huisarts. Lastig als men niet de verantwoordelijkheid durft te nemen. Ik hoop dat jullie je allebei snel weer fit voelen.

 6. Uh ja…. nou ja, geen bananen en sinaasappels meer, en misschien beter zo dan één keer fout en weg?

  DAt hoor je hier dan weer vaker? Geen idee natuurlijk, maar wat ik leo voornamelijk toe wenst is

  BETERSCHAP!

  XXX

 7. Weet je zeker dat ze er in dat ziekenhuis geen vampieren op na houden? Na al die bloedafnames zou je dat bijna gaan denken. Ik hoop dat Leo nog genoeg bloed heeft overgehouden.
  Ja zo zie je dat iets wat erg handig lijkt, toch ook erg veel nadelen kan hebben.
  Ik ga zelden naar de huisarts, maar dan wil ik zelf ook wel met een arts spreken en niet met een verpleegster , die gaat beslissen of ik de arts wel te zien zal krijgen.
  En op ziekenhuizen ben ik ook al niet zo dol, ik moet er tweemaal per jaar zijn en dat is mij dan ook meer dan genoeg.
  Ik wens jullie beiden heel veel beterschap en hoop dat je nu een tijdje van de medici af bent.

 8. Ik moest toch wel lachen hoor om de uitkomst van ál die testen en die liters bloed die ze bij Leo hebben afgenomen! Hahaha! En dan mag ie uiteindelijk geen bananen en sinasappelen meer? Whoehahaha! Da’s nog eens een uitslag waar je mee thuis kan komen!
  En ondertussen snap ik dat je je groen en geel ergert aan de tijd die het allemaal kost. ’t Zou niets voor mij zijn…

 9. Vreemd systeem hoor… en mag ik als echt Nederlandse dan ook nog zeggen dat het wel heel veel kost zo, als je elke test drie keer doet? En dat potassium (kalium, toch?!) zit dat niet in veel meer groenten/fruit? En mag hij dat dan wel?
  In elk geval hoop ik dat jullie snel helemaal beter zijn. Op een herhaling zit je vast niet te wachten!

 10. Tjonge Janneke,
  Wij zitten dan wel te foeteren hier, maar in Zweden moet je nog wat meer geduld hebben! Eén schrale troost. Als jullie eventueel met ter tijd voorgoed weer deze kant op komen wonen ben je aan het wachten gewoon en lijkt hier alles super snel te gaan. Maar zonder gekheid, het nadeel in Nederland zijn de wachttijden voor je afspraak en de uitslag na een onderzoek. Elk land heeft zijn positieve als negatieve kanten. Ik weet wel dat ik een probleem zou hebben met het zolang niets doen.

 11. Hemeltje lief wat een toestanden daar. Ik ben blij dat we hier in NL worden opgeleid om beslissingen te nemen. Dit lijkt me tijd verspild, maar goed blijkbaar gaat dat daar zo.
  Ik vind het ook een raar voedingsadvies..
  In elk geval, goed dat er niets ernstigs aan de hand is!

 12. Je zou er ziek van worden, van zo’n consult!

  Hoop dat het allemaal meevalt…

 13. Je zou toch denken, dat vitamientjes goed zijn voor de mens…
  Leo, beterschap, en jij sterkte met het wachten…
  Warme groetjes, Margot

 14. 🙂 als ze nu maar zéker zijn 😉

 15. Je was nu wel, ondanks het lange wachten, in een dag klaar. In Nederland had je hiervoor toch wel twee keer terug gemoeten, maar dan was er minder onderzoek gepleegd, zoals ecg’s en bloed prikken.
  Hoe is het nu met jullie? Betert Leo nu ook? Een volgende keer zijn jullie er op voorbereid dat alles zo vreselijk lang duurt en kun je wat meenemen om te lezen of te doen.
  Houdt Leo zich ook aan het voorschrift: geen sinaasappels en geen banaan?
  In ieder geval beterschap voor jullie beiden!

 16. Hemeltje lief wat een toestanden hebben jullie gehad! Ik was er een paar dagen uit en lees nu pas een beetje bij.

  Heel veel beterschap gewenst voor jullie beiden!

  Daarbij wesn ik jullie een heel goed 2011 en ik hoop dat het jaar ons veel goeds gaat brengen.

  Liefs,
  Rap

 17. Jeetje, ik kan me voorstellen dat de moed je in de schoenen zakt als je van te voren weet dat je door zo’n ongelooflijke molen van …. tja, van wát eigenlijk… heen moet als je je niet lekker voelt..! Maar met het verleden van Leo kan je toch niet voorzichtig genoeg zijn! Toch? Dus misschien dan tijd dodend materiaal meenemen de volgende keer? Spelletje, boek, laptop… Ik bedoel maar.
  Ik wens jullie dan ook in ieder geval een grote portie gezondheid toe voor 2011! Zo hoef je niet lang door zo’n molen heen in ieder geval!!

 18. Jee, ik lees het nu pas. Wat een gedoe! Hoop dat de lente iedereen weer zonder klachten maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s