En ik maar denken dat het aan mij lag…….


Heel mijn leven al krijg ik commentaar dat ik zo onhandig ben. Toen ik zes jaar was en schrijven leerde, schreef ik met links en rechts allebei even onhandig. Mijn moeder heeft toen besloten om mij rechts te laten zijn, want dat is toch altijd beter natuurijk. In die tijd schreef je nog met inkt en dan vlekte je over je eigen hand als je links schreef. Ik heb dus rechts leren schrijven, maar toen ik ouder werd, werd het steeds duidelijker dat ik eigenlijk links was. Op de middelbare school schreef ik vaak alles op met links (voor de snelheid)in spiegelschrift en dan werkte ik het thuis met een spiegel uit(of helemaal nooit meer). Naaien, breien al die dingen: ik was hoogst onhandig en mijn omgeving liet dan ook niet na om daarop te wijzen. Tijdens de opleiding Sensorische Integratie leerde ik dat ik een heus syndroom heb: het bilaterale vestibulaire syndroom. Dan ben je links onhandig met nog een aantal kenmerken waar ik ook aan voldoe.
Brood snijden was ook een ramp: alle boterhammen scheef. Gelukkig had ik daar na mijn jeugd alleen nog maar last van in de vakantie en met zelf gebakken brood…… tot we naar Zweden verhuisden! Hier bestaan broodsnijmachines niet eens, iedereen koopt ongesneden brood. Toen we een nieuwe, goede messenset gingen kopen, ontdekte ik het fenomeen van een linkshandig broodmes.

de ribbeltjes zitten aan de andere kant.......


Het moest speciaal besteld worden, maar dan heb je ook wat.
EN NU KAN IK HET OOK!!! Prachtige dunne – ik bedoel aan alle kanten dunne – boterhammetjes. En ik ben trots!!! In jullie ogen is dit misschien een klein dingetje, maar je zal maar je hele leven te horen hebben gekregen: ” Nee, laat mij dat maar doen” of : “Jan, Jan, wat heb je het brood weer mishandeld” ….
Ik weet nu ook waarom je een heel lang leven nodig hebt: dan krijg je de kans om ALLES te leren…. en dat wil ik. Ik wil ALLES weten en ik wil ALLES leren… Zou dat nog gaan lukken denken jullie?

dun.... tot op de laatste boterham!

23 Reacties op “En ik maar denken dat het aan mij lag…….

 1. Ik denk dat jij een grote kans maakt om alles te leren wat er nog op je lijstje staat 😀

  Ben wel nieuwsgierig naar de overige kenmerken van dat syndroom….

 2. Mijn zelfgesneden boterhammen zijn dik en scheef en zullen dat ook altijd zo blijven want dat vind ik juist lekker. Vroeger op school keken andere kinderen ons altijd een beetje vreemd aan als ze ons broodpakket zagen; geen wonder. Het ziet er ook niet uit. Gelukkig laat ik het brood snijden als dat al niet is gedaan en hebben mijn kids prachtige dunne plakjes.
  Maar iets anders… onhandig zijn he, valt “alles uit je handen laten vallen” daar ook onder? En alles vergeten? Of is dat iets wat bij de moderne dertiger thuis hoort?

 3. Wat fijn dat het jou nu ook lukt om mooie boterhammen te snijden! Eigenlijk is het niet raar dat er een broodmes voor linkshandigen bestaat, er zijn toch ook scharen voor linkshandigen. Gebruik jij die ook?
  Je moet ook geduld hebben om te snijden, ik heb dat dus NIET. volgens manlief snij ik niet, maar duw ik. Mijn moeder was linkshandig en kon goed en gelijkmatig brood snijden, zij sneed met een ouderwets broodmes, zonder kartels.
  Ieder brood wordt nu een feestje om te snijden!

 4. 🙂 in Zwitserland is er ook geen gesneden brood.En Svenja doet alles met links…we hebben dus ook een broodmes voor haar en aardappelschilmesjes enz.

  En kijk eens hier:
  http://www.linkshandversand.de/

 5. super! ik ben ook (helemàààl) linkshandig, maar ik heb me de dingen weten aan te leren met rechtshandig materiaal in mijn linkerhand: messen, scharen, gitaar, … het lukt me zelfs niet met de linkshandige versie 🙂
  een vriendin van me die ook in zweden woont heeft een heuse linkshandigenwinkel ontdekt (pennen, linialen, scharen, flesopeners, …). misschien iets voor jou? 🙂

 6. Tuurlijk gaat dat je lukken!! Met het juiste materiaal en de juiste instelling kom je er zeker 🙂

 7. Tuurlijk gaat je dat lukken, alles leren, als je 12 duizend 4 honderd vijftig wordt… en dan nog niet waarschijnlijk… Gelukkig maar. Maar je kunt een selectie maken uit wat je interessant vindt (-;

  Brood snijden, euh, dat heb ik geloof ik nog nooit geprobeerd, is dat wat? En verder ben ik heerlijk doodgewoon rechtshandig, wat inderdaad wel een voordeel is, bij de grote meerderheid horen.

 8. Onze Luuk heeft zes jaar geleden psycho-dominantietraining gehad, gegeven door een logopediste. Gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen de twee hersenhelften. Omstreden therapietje wel. Ken je dat?
  Er kwam overigens niet echt iets uit, behalve dan dat ie maar links moest blijven functioneren omdat dat het beste van twee kwaden was. En dat ie opbloeit van veel aandacht en hulp. Maar dat effect heeft (bijna) elke therapie met veel huiswerk dat begeleid moet worden door een lieve vader of moeder…

 9. Er komt een blogje van mijn hand aan voor linkse mensen en linkse handen.

  Dat vlekken is onhandig bij het schrijven.
  Maar allerlei hulpmiddelen en gereedschappen zijn er te koop voor de linkshandigen.

  Er is dus hoop voor velen.

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

 10. Zitten je hart en organen wel aan de goede kant? Dat kan nl ook: dat je van binnen in spiegelbeeld bent opgebouwd…
  Je broodjes zijn keurig gesneden hoor!

  • Ik ben niet heel verschrikkelijk links, sommige dingen kan ik echt ambidexter. Ik heb een keer een blindedarmontsteking gehad, maar die zat gewoon op de normale plaats, dus het zal wel niet. 1 ding is zeker: ik heb het hart op de juiste plaats, toch?

 11. Goed gesneden, Jan! Ziet er keurig uit!

  Ik heb juist iets heel handigs: ik kan zowel links- als rechtshandig knippen, snijden, schrijven. Wel heel fijn, vooral toen m’n rechterpols gebroken was.

  • Ja, dat kan, dan ben jij handig ambidexter en ik onhandig, naar links neigend… Dan heb je dus niet het bilaterale vestibulaire syndroom. Ik heb dat alleen met verven, dat kan ik echt ambidexter.

 12. Oudste is ook linkshandig en verschrikkelijk onhandig met scharen en zo. Misschien ook maar ‘ns een linkshandige schaar kopen dus. Ze heeft wel een pen speciaal voor linkshandigen. Daarbij is ze gruwelijk slordig maar dat heeft naar ik aanneem niets met links- of rechtshandigheid te maken? 😉
  Kan me voorstellen dat je helemaal blij bent, zeker als er altijd op je gemopperd is!

  • Toaske: Het KAN wel met elkaar te maken hebben trouwens! Kenmerken van het bilaterale vestibulaire syndroom zijn :linkshandigheid of ambidexter, maar dan ONhandig , veel behoefte aan beweging, vaak is de grote motoriek erg goed, maar de fijne motoriek laat te wensen over. Regelmatig zie je dat deze kinderen/mensen zeeer goed zijn in taal en extravert , maar minder snel kunnen rekenen, soms vergezeld gaand van ADHD, maar vaker van ADD, van die kinderen die inzakken als ze even niets te doen hebben……..

 13. Het gaat je zeker lukken om alles nog te leren wat je zou willen, en zoals je ziet met de juiste matrialen lukt het je wel.

  Gerard van ons is ook links maar die kan juist niet overweg met scharen voor linkshandigen dus houden we het maar zo en als het zou moeten hebben we het zo in huis.

  • Interessant dit. Oudste is inderdaad zeer goed in taal, maar wel introvert. Ze kan inderdaad minder snel rekenen, maar doet het wel goed trouwens. Wat ADHD en ADD betreft herken ik niets. Zowel haar grote als haar fijne moteriek zijn allebei prima.

 14. Goh, ik heb altijd gedacht mijn kind is gewoon links handig, maar haar sensor motoriek was niet goed. Daar heeft zij Cesar therapie voor gehad ooit, en daarmee leerde zij wel beter en netter schrijven maar blijft ook onhandig met veel dingen, zoals een pan afgieten bijv, of andere dingen, knippen lukt haar wel maar toch, kadootjes inpakken wil haar ook niet echt lukken, hoe vaak ze ook oefent.

  Ze is extreem links, kan ook dat spiegelschrift schrijven maar verder het rekenen kan ze dus niet, maar dat kan ik ook niet, kortom, bij ons in de familie denken we, het is gewoon zo.

  Dit komt weer omdat mijn moeder ook links handig is, maar net als jij twee handig is opevoed met schrijven, ze is heel erg goed twee handig ook, waardoor ik dus ongemerkt sommige dingen links doe, zoals tafel dekken, maar extreem rechtshandig ben en blijf 😉

  XXX

 15. Mijn moeder is ook erg linkshandig! Maar schrijven doet ze rechts… Teveel slaag op haar linkerhand gehad op school toentertijd… Heb jij nu ook een linkshandige schaar? Daar is mijn moeder ook zo blij mee!

 16. ben gewoon rechtshandig, maar kreeg/krijg ook vaak te horen:”laat mij dat maar doen!!”.

  je brood ziet ert trouwens prachtig uit.

 17. Ook ik ben voor 1950 geboren en bij de nonnen op school geweest dus het linkshandige werd er wel “uitgeramd” . Heb er overigens geen trauma van. Verleden jaar m,n linkerpols gebroken en ondanks 4 maanden iedere dag fysotherapie is het niet meer goed gekomen met de hand. Ik merk nu dat ik heel veel dingen linkshandig deed en heb daar nu de kracht niet meer voor. bv flessen en potten opendraaien, gelukkig ben ik er nu een beetje aan gewend om met zulke dingen hulp te vragen. Groetjes Cisca, Servie
  Ps, ik zou willen dat er hier zoiets was als cursussen iedere keer dat ik denk nu heb ik iemand gevonden die me les wil gaan geven haken ze af en zeggen ze “Je redt je prima”, maar ik wil me niet redden ik wil gewoon alles begrijpen.

 18. Verroest! Al googlend stuiten wij linkshandigen op dit blogje. Zouden we daarom allebei zo scheef zagen met de zaag waarmee onze rechtshandige vrienden geen moeite hebben?

  • @Astrid en Thomas: Reken maar! Als je kijkt naar het zaagblad, zie je dat de tanden aan een kant verder zitten dan aan de andere kant. Als je lins zaagt, zaag je onder een andere hoek en werken de tanden als het ware tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s