We hebben gestemd!!


Vandaag werden er in Zweden verkiezingen gehouden. Omdat wij uit de Europese Unie komen èn een jaar in Zweden wonen, mochten wij vandaag meestemmen voor de gemeenteraad en de privinciatle Staten. Er werd ook landelijk gestemd, maar dat mogen we pas als we genaturaliseerd zijn, dus dat is dan nooit. Het stemmen kon vandaag in Skeda in het verzamelgebouw. Nu is Skeda een dorp met ongeveer 150 inwoners, dus dat bleek een gebouwtje naast de kerk te zijn

We dachten nog even dat het een valstrik was, maar er bleek stemdistrict te staan……….

Het stemmen gaat hier grotendeels anders dan bij ons. Het stembiljet dat je thuisgestuurd krijgt is alleen maar een bewijs dat je mag stemmen.
In de gang staat een grote bak met verschillende stembriefjes, van iedere partij 1. De witte zijn van de gemeentraadverkiezingen, de blauwe van de Provinciale Staten en de gele zijn van de landelijke verkiezingen…….

Uit de bak pak je dan de partij van jouw keuze in de kleur van jouw keuze.Als je het stemlokaal binnenkomt, krijg je dan enveloppen, voor iedere soort stemming 1. Dan ga je het stemhokje binnen en kruist 1 naam per briefje aan en daarna doe je de stem in een envelop die je dicht mag likken. Op de gang hebben ze intussen al gezien voor welke partij jij een briefje pakte , dus iedereen waarop je hebt gestemd…..

gammel stemhokje.


Dan ga je met je envelop naar de tafel en dan moet je je stembiljet geven en het nummer dat er op staat, wordt bij een andere meneer gecontroleerd die hardop je naam voorleest en doorstreept en dan mag je ja zeggen en je enveloppen geven.

Als je je enveloppen hebt gegeven doet die meneer ze er in.

Ik was iets te laat om de erin glijden van de stemenveloppen te vereeuwigen en toen heeft die man mijn stemoproep er maar op gelegd. Je ziet dat er drie gleuven zijn voor iedere soort stemming 1.
Toen was het stemmen weer voorbij en konden we weer naar huis
We zijn nog even gaan wandelen, zo maar het bos in 100 m. van ons huis. O, wat was het prachtig, een hele grote herfsttafel. Ik mistte alleen die elfjes nog! Maar dat is een logje voor morgen of misschien wel voor woordeloze woensdag, je wordt er sprakeloos van….

7 Reacties op “We hebben gestemd!!

  1. Dat is best apart, dat men al weet op welke partij iemand gaat stemmen. Was het moeilijk een keuze te maken? Goed trouwens, dat je na één jaar toch al een beetje meetelt in Zweden.

    • Ja, een keuze was moeilijk! Leo kende iemand van de Centrumpartij (niet zoals bij ons, alleen de naam komt overeen!!!) die wethouder is. Hij doet het erg goed, dus hij heeft voor de gemeenteraad op hem gestemd. Ik ken iemand die voor de christendemocraten naar de provincie gaat, dus ik heb op haar gestemd voor de provincie. Zulk soort keuzes ga je maken als je van het land en de politiek weinig weet…..

  2. Dat is toch niet echt een ‘geheime’ stemming he, als ze al weten voor welke partij je een papiertje neemt … zeer vreemd

    • Nou, het is hier in Zweden heel raar! Natuurlijk is het de bedoeling dat je niet kijkt als iemand de briefjes pakt, maar het KAN gewoon wel. Nog iets anders: de partijen moeten zelf zorgen dat er overal briefjes komen. Het IS dus mogelijk om briefjes van een bepaalde partij weg te nemen, zodat er op die partij niet gestemd kan worden tot er nieuwe briefjes zijn….. Echt heel raar, maar de zweden zijn zo gezagsgetrouw dat ze volgens mij niet eens op het idee komen.

  3. Hejsan, wij hadden dezelfde gedachte bij al die briefjes. Achteraf bleken we ze dus ook al thuis gekregen te hebben met de post maar ik had ze weggegooid. Dacht we drukken daar toch gewoon op een knopje….. groetnis, Anna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s