Rampvakantie deel 3


Leo en ik zijn het erover oneens wanneer het gebeurde, maar het gebeurde ook in Zuid-Italië. Leo beweert dat het gebeurde toen we op weg waren naar de Etna, maar ik denk dat het een andere dag was.
Stel je even voor: een brede, maar romantische kustweg met links de zee en rechts loopt het terrein op en er is af en toe een zijweg, af en toe een huis en verder palmen en bloeiende agaven. Wij rijden rustig over de kustweg met een vaartje van 60 km. Temperatuurtje van een graad of 30, raampjes open, heerlijk. Komt er uit een zijweggetje een onooglijk klein krakkemikkig autootje heel langzaam aanrijden. Ik moest onmiddelijk aan een franse film denken waarin een man, die onderweg is van zijn maitresse naar zijn vrouw, door zo’n autootje wordt aangereden en eraan sterft. Ik weet niet hoe hij heet. In ieder geval: dit was net zo’n autootje en tot mijn afgrijzen draaide hij op precies dezelfde trage manier de weg op, te laat voor Leo om te remmen. Ik weet niet of een van jullie dat wel eens hebben meegemaakt, maar dan vertraagt de tijd. Je ziet dat een botsing onvermijdelijk is en die laatste seconde lijkt dan wel haast een minuut te duren. Anders dan in die franse film, reden wij maar 60 en Leo kon nog een beetje remmen en er ook nog half omheen, zodat de klap veel minder groot was. Maar groot was hij: er zat een hele deuk in de auto en de grill was verbogen! Iedereen in paniek natuurlijk, de kinderen begonnen allemaal te huilen en Leo trok wit weg. Het was overduidelijk de schuld van die Italiaan, maar ze vinden het natuurlijk niet leuk als toeristen zodanig aanwezig zijn dat je met je autootje tegen hen op rijdt. Politie erbij, formulieren invullen, nee alles zou in orde komen. We moeten het geld nog krijgen natuurlijk. Gelukkig was er geen schade aan de moteor of zo en met wat terugbuigen konden ook de wielen gewoon draaien. In ieder geval door het akkefietej Etna en de botsing was ons de lust in het uiterste zuiden vergaan en we wilden maar weer eens ietje hoger de volgende stop maken. Mijn voet had iets te vroeg de Etna moeten weerstaan, maar vooruit: ik kon wel weer wat lopen. Onze volgende stop moest ons tussen Napels en Rome brengen, maar dan wel in het binnenland, want strand hadden we nu wel weer gezien. Met veel liefde afscheid genomen van onze Italiaanse buren, adressen uitgewisseld( ik vroeg haar om haar adres op te schrijven en toen zei ze dat ze geen nederlands kon schrijven. Ze kon natuurlijk helemaal niet lezen of schrijven)en wij op weg naar het noorden. De reis ging voorspoedig, maar er was geen camping te vinden, nog een poosje doorrijden en tenslotte besloot ik het te vragen.
Nou, er was helemaal geen camping in het binnenland, maar er was een boer en die verhuurde wel eens zijn wei voor schoolkampen en daar moesten we dan maar vragen. Inderdaad: we konden gratis op zijn land kamperen, maar we moesten wel keurig een schuttersputje graven zodat hij geen uitwerpselen zou vinden. Dat was wel iets voor onze oudste zoon. Met veel enthousiasme maakte hij een gat in de grond en bedacht allerlei toepassingen om alles te begraven en toch nog gat over te houden voor nieuwe behoeften. We stonden er fantastisch! Het was een wei aan de rand van een bos met hele, oude, grote bomen die ver van elkaar stonden en waar ook kreupelhout bij was dat een natuurlijke hut vormde om in te spelen. De paddestoelen (eetbaar!) groeiden op 100m. afstand. Vlakbij was een dorpje, Fontanafredda (betekent: koude bron) met een bron met wasplaats zo uit de film gestapt! Daar deden de vrouwen uit de buurt hun was en daar werd drinkwater in grote jerrycans getapt voor de boerderijen in de bergen. Wij haalden daar ook water en ik deed ook de was daar, net als die vrouwen.
De kinderen ondertussen verzonnen de meest ingenieuze toneelstukjes en rollenspellen waarin alle kinderen hun eigen ding konden doen, afhankelijk van hun persoonlijke ontwikkeling en interesse, maar dat toch in het grote spel paste. Onze oudste dochter regiseerde het geheel en paste alle rollen in elkaar tot een consitent verhaal. Haar rol stond vast en ook die van de jongste dochter. Zij waren moeder/koningin en de baby/prinses. De rol van de jongens wisselde nogal, van vader-ontdekkingsreiziger tot vader/uitvinder en de jongste was dan weer jager/grote broer, prins/grote broer of alien.
Van hieruit zijn we naar Herculaneum geweest (prachtig, maar bloedheet), naar de Vesuvius en van hieruit wilden we een dagje naar het strand. Dat was een belevenis op zich. We hadden er niet bij nagedacht dat het zaterdag was en dus heel erg druk! Er ontstond een file, maar een beetje italiaan neemt daar geen genoegen mee natuurlijk! Er onstonden al snel 2 rijen op een tweebaansweg en daarna drie rijen, zodat het tegenoverliggend verkeer niet meer kon rijden. Het geheel ging met een getoeter en gedrang gepaard, dat we op een gegeven moment maar zijn omgekeerd. Omdat we tussen Napels en Rome zaten, besloten we ook een dag naar Rome te gaan. Dat is natuurlijk een hele onderneming met vier kinderen tussen 12 en nog geen vier jaar. Het was warm, meer dan 30 gr. maar we besloten het er toch op te wagen na wat overrredingskracht van onze zijde……. Het volgende ongeluk komt er aan.
Wordt vervolgd.

5 Reacties op “Rampvakantie deel 3

  1. Jemig, het is echt heftig hoor. Die vakantie. Gelukkig hebben jullie het allemaal overleefd. Dat kamperen bij die boer moet een geweldige ervaring geweest zijn.

  2. Ik dacht even: het gaat ook mis bij die boer….gelukkig niet! Maar wat een vakantie! Zoiets heb ik echt nog nooit meegemaakt….. 😉

  3. Het volgende ongeluk komt er aan. Hoezo? Het volgende ongeluk? Nog meer ellende? Lieve help, wat een vakantie! Nu, ik ben benieuwd.

  4. Ik wens jullie nu al voor alle volgende vakanties goed weer, voorspoed, gezondheid en alleen maar plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s