V(reemde)Z(weedse)G(ewoonten) deel 2 (Midsommerafton)


Zie het vorige logje voor deel 1.Na het dansen rond de Maistang , zoals hij ook wel wordt genoemd, toverde ineens iedereen badpakken en bikini’s uit tassen en men toog naar het water! Het water zal zo’n 16 gr. zijn, warmer echt niet. Als ik het had geweten, had ik ook mijn badpak meegenomen!
Ik vroeg nog of het de gewoonte is om na het dansen te gaan zwemmen, maar daar kreeg ik geen bevredigend antwoord op. Het enige dat gezegd werd was, dat het meestal regent op midzomerdag!


Dit is mijn ster van dit logje vorig jaar en ik kon nu met haar praten. Toen ze hoorde dat ze eerder met haar foto op Internet was geweest, wilde ze voortdurend poserenen ik moet zeggen: ze is een waarlijk fotomodel!

Na het zwemmen begon de baarbeque, of eigenlijk de midzomersaftonmaaltijd. Traditioneel wordt nieuwe aardappels en haring gegeten, maar tegenwoordig wordt er een heleboel meer bij geserveerd. Dat is overigens niet onze haring, maar van die ingelegde met mosterdsaus of roomsaus of dille. Je kent het wel denk ik.

een heerlijke maaltijd met de haring net buiten beeld


Er kwamen nog meer vrienden en het was erg gezellig en bovendien erg lekker! Ik kan al aardig in het Zweeds meedoen en dat scheelt een hoop moet ik zeggen. Na zo’n dag gaat Leo steeds meer de noodzaak van het zweeds leren inzien. Het is ook een beetje raar om allemaal tegen elkaar in het Engels te moeten praten omdat er eentje bij is die je taal niet kan spreken.

Er wordt op Midsommerafton in Zweden over het algemeen heel veel gedronken, maar dat was hier gelukkig niet het geval. Ik word er altijd zo eenzaam van als iedereen is aangeschoten. Niemand is dan meer in staat om een behoorlijk gesprek te voeren . Ik drink niet, dus ik zit dat altijd lijdzaam uit te zitten…..
Toen we terugreden om een uur of tien, zagen we grote groepen reeën onderweg, ik denk wel 50 of zo, terwijl de laagstaande zon de heuveltoppen bescheen komt zo uit een roman deze zin. Weer spraken we er onze verbazing over uit hoe vreemd het toch in je leven kan lopen, dat we nu hier wonen en zulke prachtige natuur en zo geweldig veel ruimte om ons heen hebben…..

Vandaag zijn we NIET naar Lidköping gereden omdat onze vrienden donderdag per Tiroler vlucht (Gipsvlucht) met een privévlucht door de ANWB naar huis zijn gehaald… Ze zijn nu thuis met thuishulp en een achterwacht van kinderen, buren en vrienden. Anders zouden ze nu hier zijn………

9 Reacties op “V(reemde)Z(weedse)G(ewoonten) deel 2 (Midsommerafton)

 1. Zo vreemd is het niet eigenlijk, alleen hier zijn we dit soort dingen vergeten te vieren, puur natuur…. nou laat dat nu net zijn waar ik in geloof 😉

  PRACHTIG, dus voor mij ook een jaartje zweden ooit misschien :O

  XXX

 2. SChitterend feest. Leuk dat je er over schrijft!

 3. Je beschrijft alles zo goed dat het lijkt of ik er bij ben geweest, zeker met die foto’s van de feestelijkheden. Nou zwem ik graag maar buitenwater van 16° vind ik nog een beetje te fris om erin te plonzen.

 4. Leuk al die tradities. waarom heb je nou net die haringen niet op de foto gezet?
  Fijn voor je vrienden dat ze weer terug zijn naar Nederland. Hoe gaat het nu met hen?

  • @Toaske: ik heb een foto van de haring en de aardappels, maar ik vond hem niet mooi…. Onze vrienden moeten nog een heel revalidatietraject in, maar eerst moeten ze zeker weten dat ze de ziekenhuisbacterie niet hebben meegenomen naar Nedelrand.
   Onze vriendin moet misschien nog aan die enkel geholpen worden, donderdag is de uitslag van de bacterie bekend.

 5. Waren dat die vrienden van die auto die total loss was?

  Nedelrand is een mooie woordspeling.

  Dat Leo nog geen Zweeds spreekt, had ik niet verwacht. Maar hij zal het wel snel leren.
  Dat bracht me overigens bij de vraag: wonen jullie hier nu alleen zolang Leo hier lesgeeft? Of is het permanent?

 6. @Plato: Dat weten we nog niet! Over 3 jaar is Leo 67 en dan gaat hij officieel met pensioen. We dahcten dan terug te gaan, maar we hebben het hier zó naar onze zin dat we misschien nog een poosje blijven daarna en ons huis hier in ieder geval aanhouden. Ik kan me niet voorstellen dat wij hier in een bejaardenhuis zouden gaan, terwijl onze kindern en kleinkinderen in Nederland zitten, maar we wachten nu nog even af met bedenken wat wwe over drie jaar gaan doen.

 7. Nou, het lijkt me dat jullie daar beslist niet verkeerd zitten. Over een jaar of drie zijn jullie misschien al helemaal ingeburgerd. Lijkt me heerlijk daar. Maar die andere gedachte is er natuurlijk ook. Gelukkig hoef je niet meteen te beslissen.

 8. Ja, wat een verschil he? Wij ervaren die ruimte en natuur hier ook zo. En wat een verschil dan met NL! Alhoewel er vast ook verschillen zullen zijn tussen NL en (ons) Engeland….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s