Uw trouwe reporter van VZG (Vreemde Zweedse Gewoontes) meldt zich


Gisteren was het Midsommerafton (avond voor) en vandaag is het Midsommerdag. Zoals met alle feesten, vieren de Zweden hun feesten altijd de dag (vanaf de middag) voor ze officieel zijn. Sinds ik iets over Scandinavië hoorde, wilde ik al eens die Midsommerfeesten meemaken. Het lukte ons echter nooit om zo vroeg op vakantie te gaan, maar nu is het er toch eindelijk van gekomen. ’s Morgens werden overal de ‘Midsommerstangen’ opgezet en versierd, maar toen heb ik nog met Jessica een kind behandeld. Het was erg leuk en daarna werden we volgestopt met Albanees eten. Leo ging ook ’s morgens naar de Universiteit en was daar de enige natuurlijk. Hij had me op het hart gedrukt om toch maar vooral uiterlijk half een thuis te zijn en dat lukte. We waren ’s middags uitgenodigd om Midsommerafton mee te vieren in Rimforsa waar een collega van Leo woont. Het is een prachtig dorp (35km. ten zuiden van Linköping) en het ligt aan een meer.

Om drie uur begon het dansen om de paal en om een uur of kwart over twee vertrokken we lopend vanaf hun huis met een gevulde pcknickmand naar het meer
Daar was een grote Midsommerstang opgezet inmiddels en was een man de microfoon aan het testen IN HET NEDERLANDS!! Hij is onderwijzer hier in Rimforsa en kent alle nederlanders in de omgeving. Dat was wel even leuk….
De Midsommerstang is dus een paal met twee lussen (die symboliseren de eeuwige cirkelgang van de natuur) helmaal vesierd met groen en veldbloemen

detail


De kinderen en sommige jongeren en zelfs ouderen vlechten kransen van groen en zeven soorten veldbloemen. De meisjes en misschien ook wel sommige jongens! leggen die krans die nacht onder hun kussen en dan dromen ze van hun toekomstige man, zodat ze hem al een beetje kennen als hij zich aandient.
Zo vanaf kwart voor drie stroomde het veld goed vol met mensen die van heinde en verre kwamen met kinderwagens draagdoeken en ook picknickmanden. Iedereen zocht een plaatsje op het veld, zo,n beetje als op het strand, en het feest kon beginnen.

vroeg geleerd.....


in de klederdracht van Kisa


Er was een dansleider en een muzikant en er werden twee cirkels om de Midsommerstang gemaakt en dan werden er omheen liedjes gezongen en spelletjes gedaan. Een gedeelte van die liedjes had ik al gehoord toen er om de kerstboom heen gezongen werd in december

de dansleider


de muzikant


dansen rond de kerstboom


met het meer op de achtergrond....


de kinderen 'slapen' onder de midsommerstang....


Dat gaat dan zo een half uur ruim door met allerlei leidjes. De laatste is de beroemdste en heet: små groderna (klein kikkertjte).
Allerlei ‘zomer’dieren worden dan nagedaan en dan springen ze als kikkers achterl elkaar de boom rond. De ouders hebben er meer plezier in dan de kinderen, maar zo leren de kinderen het wel en dan hebben ze er later ook zoveel plezier in. Zo komt de cirkel rond:
als een kikker springen....

Toen het voorbij was, ging iedereen massaal in het meer zwemmen (3 maanden geleden was het nog stijf bevroren). Aan dat zwemmen en de rest van de dag wijd ik een volgend logje, dan zijn jullie weer in om de volgende reeks foto’s te zien en de rest te horen over VZG.

12 Reacties op “Uw trouwe reporter van VZG (Vreemde Zweedse Gewoontes) meldt zich

 1. Prachtig verteld met mooie foto’s.
  Ik houd van dit soort tradities.
  De kransen met zeven bloemen en groen lijkt mij ook iets voor de bloemenzaken hier in Nederland.

  Krijgen we ook nog uitleg over het Albanese eten?
  Of valt dat buiten het Zweedse thema?

  Vriendelijke en nieuwsgierige groet uit Amsterdam-ZuidOost.

 2. Leuk dat je het zo gedetailleerd beschrijft; ik krijg er helemaal een beeld bij. Mooie traditie, dat vlechten van die kransen.
  Wij hebben afgelopen week weer de jaarlijkse Sankt Hans-heks verbrand, ook leuk 🙂

  Fijn weekend!

 3. Leuk om te lezen zeg over deze gebruiken. Die kerstboom vind ik dan wel een beetje een vreemde eend in de bijt!

 4. Mooi beschreven, ik zie het voor me en dan die foto’s die maken het beeld compleet. Dat Albanese eten daar word ik nieuwsgierig van, maar ik hoor het wel ….
  Is het niet gebruikelijk om dit feest in je eigen dorp te vieren, werd je daar niet gemist?

  • @Mariam: Ons dorp is te klein voor een viering. Iedereen ging het bij familie vieren. Veel mensen komen nog uit een bepaalde streek en gaan naar hun eigen streek terug met dit soort feesten, ook met Kerstmis b.v.

 5. Hallo, ik lees al een tijdje je blog maar dit is mijn eerste reactie… Ik herkende het stukje over de kransen en het dromen over je toekomstige partner uit de Bolderburen boeken van Astrid Lindgren. Ken je die boeken? Dit zijn net als Samen naar het eiland Zeekraai en superdetective Blomkwist mijn lievelingsboeken van Astrid Lindgren. Ze beschrijft hierin een ‘gewone jeugd’ in Zweden en zo lees je veel over gewoontes en gebruiken . Nu als volwassene kan ik ook zeer waarderen hoe er in die boeken met kinderen omgegaan wordt, heel warm en vol vertrouwen en respect. Er zijn in de jaren 60 en 70 ook films van deze boeken gemaakt, misschien leuk voor een lange wintermiddag? groet Ellen uit Friesland

  • Welkom Ellen, leuk dat je reageert! Nee, die boeken ken ik inderdaad niet. Als ik ze ga lezen, zal het in het zweeds zijn. Dat is goed om je zweeds te oefenen, maar ik heb nog een complete serie DVD’s van Nils Holgersson liggen. Dat is, behalve goed voor je zweeds, ook nog eens goed voor je aardrijkskunde. Ja, er wordt hier beslsit warm met kindern omgegaan; dat is niet iets typisch van Astrid Lindgren. Daarentegen worden ze wel hele dagen naar de Dagis gebracht zodra ze 1 jaar zijn, dat vind ik er niet zo goed mee rijmen………

 6. Ongelooflijk dit hè hoe mooi die tradities overgaan van ouder op kind die er eigenlijk nog geen weet van heeft maar juist als hij of zij later ouder is, het zo belangrijk vindt… Fascinerend dit!

 7. Prachtig vastgelegd. Mooi gebruik. Maar hoorde die kerstboom er inderdaad bij? Ik vond hem er totaal niet bijhoren. Grapje om ons scherp te houden of onderdeel van het ritueel?

 8. Leuk hoor (wederom) om al die tradities van ‘binnen’ mee te maken! Små groderna heb ik geleerd toen ik Zweedse vrienden had in Taizé (www.taize.fr (hier woonde ik een paar maanden na m’n middelbare school. Ook al zo’n goede ervaring!!))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s