De vragen van Mirjam (Deel 13)


Mirjam had twee vragen voor me:

1. Zijn er dingen in je leven die je anders had gedaan, als je ze over mocht doen?

Een van de redenen om een eigen praktijk te beginnen was dat ik me niet vrij voelde om – als het nodig was – alles te kunnen doen om later geen spijt te krijgen van dingen die ik TOEN had moeten doen, maar niet kon. Zo liet ik alles uit mijn handen vallen (belde ook mijn patiënten af) toen mijn moeder ziek werd en het erop leek dat ze snel dood zou gaan. Ik heb ook alles tegen haar gezegd wat nog gezegd moest worden. Een aantal patiënten is boos weggelopen, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ook wilde ik thuis zijn en beschikbaar als de kinderen uit school kwamen of naar dokters en ziekenhuizen met ze moeten kunnen als er plotseling iets opdeed.
Toch zijn er een aantal dingen waar ik op het moment zelf de impact niet van heb onderkend. Als ik in deze tijd zou leven, zou ik waarschijnlijk ook gekozen hebben voor thuisonderwijs. Ik wist destijds niet dat het bestond….
Het meeste spijt heb ik van de momenten waarin ik, om een geestige opmerking te kunnen plaatsen, anderen gekwetst heb. Later heb ik daar beter op gelet. Ook wilde ik wel dat mijn weerstand tegen gedwongen dingen in mijn jeugd (afwassen in een koude keuken, naaien, meelopen in de stroom) me iets minder had geleid in mijn leven, dat ik de weerstand daartegen eerder had overwonnen…… Maar dat is ook het leerproces van het leven. Je leert het juist omdat je het niet kan.
Als ik het wel goed gedaan had, had ik weer andere dingen fout gedaan….. Laat ik het zo stellen! Er is veel meer niet, dan wel, waar ik spijt van heb of wat ik anders had moeten/kunnen doen.

2. Hoe had Lieke geheten als ze een jongen was geweest 😉

Ik moest diep in mijn geheugen graven, maar ik weet het weer: Jasper!

17 Reacties op “De vragen van Mirjam (Deel 13)

 1. Stuk voor stuk vind ik het allemaal hele leuke open en eerlijke stukjes !! Ik vroeg me bij het lezen van dit stukje zo even af waarom je gekozen zou hebben voor thuisonderwijs als je toendertijd wist dat dat kon.

  • @Janne: Dat is meer dan 1 logje uitleg. Kort door de bocht: Ik had een heel hoogbegaafd kind en drie beetje hoogbegaafd. Die jongen had in ieder geval veel beter tot zijn recht gekomen met thuisonderwijs. Met thuisonderwijs kun je het leerproces meer inbedden in het leven en komen niet alle vakken los te hangen van de werkelijkheid. Ikzelf heb een nare schoolcarrière achter de rug. Wij willen allemaal graag leren(en kunnen dat ook goed), maar de manier waarop het op school wordt aangeboden, daar weten we niet zo goed weg mee. We zijn te veel buitenbeentje en als je in een gedwongen sociaal systeem zit, leer je alleen maar dat je een uitzondering bent…. zoiets. Het meeste leerden ze toch nog thuis. Er wordt op het ogenblik heel veel geschreven over thuisonderwijs. Als het je interesseert, kun je er op googlen of op de site van Mirjam kijken die de vraag heeft gesteld.

 2. oeps, denk dat je mijn reactie bij roelien een beetje verkeerd geïnterpreteerd hebt hoor, mijn scan is pas 31/5, maar toen ik in het verleden eens een goeie scan had (want die heb ik ook al gehad hé!) heb ik ‘just a perfect day’ ook op mijn blogje gezet, vandaar… sorry voor het misverstand!
  laten we hopen dat het wel zo zal zijn hé!

 3. De link naar Mirjam doet het niet… maar volgens mij weet ik wel wie je bedoelt.

  Op mijn site schreef je ook al over thuisonderwijs/unschooling. Jij bent een voorstander, begrijp ik.

  Los van of ik mezelf thuisonderwijs zie geven is het volgens mij in Nederland ook niet mogelijk: kinderen zijn verplicht naar school te gaan?!

  Wij hebben wel gekozen een school met zogenaamd “ervaringsgericht onderwijs” (voor wat het waard is). Ik geloof wel dat paps en ik hem veel kunnen meegeven, náást school. Inderdaad op de niet-schoolse manier (want leren, dat is stóóóóm! 🙂

  • @Mammalien:Ja, ik zie het! Ik verander het even………. zo, het is gepiept. Ja, ik wilde er van die van jou niet zo veel over zeggen, maar ik zou je toch aanraden een traject á la Repel in te slaan met die oudste van je. Hij vertoont alle verschijnselen van een fikse verveling. Het probleem is, dat ze dan op een gegeven moment iedere motivatie om te leren, verliezen. Dan ben je echt ver van huis. Je moet beslist proberen dat te voorkomen. Het is zo verdrietig als je in die nieuwsgierige koppies na verloop van tijd die frustratie en vermoeidheid ziet komen. Mail me anders even; ik was ooit gespecialiseerd in hoogbegaaafdheid. Google me anders even of zo. Ik hoor wel…..

  • Hoi Mammalien 😀

   Nee, kinderen zijn niet verplicht naar school te gaan, als je een richtingsbezwaar hebt tegen de scholen in je naaste omgeving. Daar kan je natuurlijk altijd wat aan doen ;).

   Wat zonde dat leren stom wordt, want je leert de hele dag door. Dat lijkt me het rare van school….dat leren in die 5 uren op een dag worden geschoven en dat is juist niet zo.

   Maar goed, ik zal niet op m’n stokpaardje gaan zitten 😀

   Als je meer info wil, mail, of google op thuisonderwijs en je vindt heeeeeeeeeeel veel informatie!

   Ennem…niet te snel zeggen dat je iets niet kan he? Ik denk dat als je het wil, dat je het dan kan….echt!

   Mirjam 😀

 4. En weer leuke antwoorden. En eerlijk gezegd niet ‘ns zo heel erg anders dan ik verwachtte.

  • @Toaske:Ja, dat bedoel ik nou! Je leert elkaar aardig kennen zo en dan maakt het niet uit of je anoniem blogt of niet…….

 5. Lieke heb ik altijd een prachtige naam gevonden maar ik heb dan ook eens een Lieke leren kennen die zo leuk was en dan is de naam ook meteen aantrekkelijk

 6. Hoi Janneke, dank je wel voor de antwoorden. Ook de andere logjes met antwoorden zijn mooi! En wat grappig, Jasper en Lieke passen goed bij elkaar als twee keuzes (zeg maar :D)

  • Ja, en als het nou een tweeling was geweest, was ik helemaal gelukkig geweest. Ik heb mijn hele leven al een tweeling willen hebben, het liefst een een-eiïge…..

 7. Janneke, ik wil wel graag meer van je weten… maar kan zo snel geen mailadres vinden. Mail jij mij anders even op c2roc2ro apestaartje hotmail ? Dank!

 8. Oja, en Mirjam, dank voor je reactie! Ik zal de link naar jouw site ook bij mij toevoegen.

 9. Wat mooi als je maar van zo weinig dingen spijt hebt. En wat ik lees is ook weer niet zo dramatisch….je bent een mooi mens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s