jubuleumlogjesantwoorden Deel 11: Anoesjka


Anoesjka had de volgende interessante vraag:

Ik heb ook wel een vraag, uit beroepsinteresse: Wat vind je van de organisatie van de gezondheidszorg in Zweden? Wat is de plek van de huisarts en heb je er persoonlijke ervaringen mee?

In Zweden zijn overal VÅrdcentral’s, huisartsenposten dus. Als je daar binnenkomt, krijg je eerst een zuster te spreken en zij bepaalt of er een dokter bij moet komen. Als je de dokter te spreken krijgt, word je gebeld over wanneer. Leo heeft ooit (toen hij 50 was) een hartaanval gehad en daarbij bleek dat hij een aangeboren vernauwing van de kransslagaders heeft. Dat is aan de ene kant een voordeel en aan de andere kant een nadeel. Het voordeel is dat hij er altijd rekening mee heeft gehouden onbewust en zijn leven erop ingericht had en het nadeel is, dat het niet te behandelen is. Hij heeft toen ook medicijnene gekregen tegen hoge bloeddruk. Toen hij hier kwam wonen, moest hij natuurlijk op een gegeven moment nieuwe medicijnen hebben, maar dat ging zomaar niet. De arts wilde weten hoe het nu was en hij is dus uitgebreid door de molen gegaan. Daarbij bleek dat er een stof in zijn bloed zit die uit de lever moet komen, dus heeft hij een leverpunctie gehad. Het grappige is, dat je dan gewoon op de short stay moet komen van te voren als ze narcose gaan afspreken en bloed prikken. Als je daar dan ligt voor de punctie, ken je dus het personeel al, want zij hebben bloed afgenomen en zo. Je krijgt een kaartje met Leenard er op en iedereen spreekt je ook zo aan, van hoog tot laag. Na de opname (Leo heeft er twee gehad, want de eerste keer was de puntie mislukt), moet je dan een paar dagen later weer daar terug voor nacontrole en dan word je weer terugverwezen naar je eigen Vårdcentral. Ze hebben dus geen polikliniek van het Ziekenhuis, dat gebeurt gewoon op de afdeling.
De verpleegkundigen hier doen heel veel medische handelingen. De dokter controleert het geheel. Wat ik er van vind? Het is even wennen, maar waarom niet? Het is in ieder geval duidelijker. Bij ons in Puttershoek kwam je niet voorbij de assistente omdat die altijd de diagnose stelde: “het heerst” Ik heb ook een kijkje gekregen over hoe het met logopedische behandelingen gaat hier, maar daar ben ik toch echt minder over te spreken. Er worden veel minder kinderen behandeld dan bij ons en ook in een lagere frequentie. Er wordt veel tijd verdaan met rapporten schrijven en vergaderen. Zonde, want een aantal kinderen krijgt daardoor een ontwikkelingsachterstand, terwijl dat m.i. niet had gehoeven. Het feit dat je hier bijna niet ontslagen kan worden en dat iedereen hier zo relaxed is, heeft zo zijn schaduwzijden. Er wordt niet hard en langdurig gewerkt vind ik en de mensen nemen weinig hun verantwoordelijkheid. Ze kijken een beetje naar elkaar en denken : “Als zij het niet doet, doe ik het ook niet” Je bent hier als Nederlander al heel snel eigengereid of enthousiast(dat heeft hier een negatieve bijklank).

4 Reacties op “jubuleumlogjesantwoorden Deel 11: Anoesjka

  1. Jij kiest voor het Nederlandse systeem, begrijp ik?

    • @Mammalien: Voor logopedie zeker. Ik kan niet zeggen dat Leo slechter af is met dit systeem. Die verpleegkundigen hier hebben gewoon meer opleidimg dan bij ons, maar als je als logopediste alleen maar programma’s schrijft voor mensen die de kinderen behandelen en geen logopedist zijn, gaat er iets fout, denk ik. Jessica zag drie of vier kindern in de week en die werden dan een keer per jaar bekeken.Ik heb een aantal kinderen gezien die ik zelf 2x per week zou behandelen, of misschien zelfs wel een poosje 3x. Omdat we samen gekeken hebben naar een aantal kinderen is Jessica haar behandelhoeveelheid gaan opvoeren, maar dat is heel bedreigend voor een fysiotherapeute daar. ZIJ neemt nl. het kind niet in behandeling omdat het loopt (je moet niet vragen hoe, maar dat doet er niet toe). Dat kind wordt dus gestraft voor het feit dat ze zo dapper is gaan lopen! Als Jessica behandelingen doet waarbij haar hoofdbalans verbetert, een basisvoorwaarde voor spraak, gaat de fysiotherapeute klagen omdat Jessica ‘fysiotherapie’ zou doen! Een consensusmaatschappij is goed, maar het moet niet zo ver komen dat mensen elkaar gaan tegenhouden om gelijk te kunnen zijn!

  2. En weer zo’n interessant logje. Zullen we afspreken dat jullie na Zweden naar bijvoorbeeld Italië verhuizen? En dat jij dan weer dezelfde logjes beantwoord vanuit die nieuwe woonplaats? Leren wij een heleboel van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s