Walpurgisnacht


Morgen volgen foto’s en het uitgebreide verslag. Ik heb in ieder geval ook vuurwerk gezien en nu val ik om van de slaap. Morgen ben ik 1 jaar aan het bloggen!! Daarvoor hang ik de vlag uit, ben ik toch nog een sommig mens geworden!

7 Reacties op “Walpurgisnacht

 1. Ha, gefeliciteerd, sommig mens! je log is 1 geworden. Ik ben blij dat ik je log heb ontdekt en ik hoop op nog vele, vele jaren!

 2. hihi, dag sommig mens… Walpurgisnacht… en Midzomernacht, het zijn van die begrippen die bij Zweden horen hé!
  en gefeleciteerd met je jarige blog… hip hip hoera, nog lang doorgaan hoor, want ik lees hier graag!

 3. Gefeliciteerd met je 1 jarig bestaan in blogland…
  HOERA

 4. Dat had ik niet achter jou gezocht om zoiets te vieren, hahaha dat is een feest van de … juistum…

  De eenwording van God en Godin. Met hun heilige huwelijk brengen zij de gift van leven. In de natuur zien we overal om ons heen de paringsdrang, de vruchtbaarheid en bevruchting. Beltane is het vruchtbaarheidsfeest. Schepping ontstaat daar waar het ontvangende aspect en het gevende aspect samensmelten.

  Traditioneel was Beltane een seksueel getint feest waar de jonge vrouwen het hof werden gemaakt door de jonge mannen. Later werd de viering rond de meipaal een centraal thema. De meipaal als fallussymbool, gebonden door witte en rode linten (maagdelijkheid en vruchtbaarheid). Er zijn veel variaties op het vruchtbaarheidsthema te vinden. Het springen over de ketel waar vuur in gestookt wordt is bijvoorbeeld zo’n element uit het Beltane ritueel. Tijdens Beltane is de sluier tussen de werelden net als bij Samhain dun. De nadruk ligt echter niet op overleden dierbaren maar op de wereld der natuurkrachten. In het Beltane ritueel kan hier aandacht aan besteed worden door met de natuurkrachten te werken en dank te zeggen voor de giften die zij ons geven. Om de natuurkrachten gewaar te worden kun je tijdens zonsopkomst op de dag van het ritueel, je gezicht wassen met dauw.

  Beltane correspondenties.

  Goden: liefdes godinnen zoals Aphrodite en Venus, Goden van de jacht en natuur zoals Cernunnos, Herne, Pan.

  Algemene symbolen: meipaal, Ketel, Vuur, linten (rood en wit), bloemenkrans.

  Kruiden en planten: meidoorn, kamperfoelie, roos, rozemarijn, goudsbloem, seringenbloesem, sint Janskruid. Sint Janskruid werd geplukt tijdens zonsopkomst op de dag van Beltane en in het huis gehangen ter bescherming en voor geluk.

  Bomen: Eik (voor de God, Berk (voor de godin), Spar (voor geboorte), Appelboom (voor liefde).

  Kleuren: wit (voor de Godin en puurheid), rood (voor de God en vruchtbaarheid), groen, roze, lichtblauw.

  Stenen: Rozekwarts, Saffier, oranje Carneool.

  Recepten.

  Beltane koekjes.
  Deze koekjes werden traditioneel de vooravond van Beltane rond het huis gelegd om het elfenvolk tevreden te stellen. Natuurlijk kun je ze ook tijdens je ritueel eten, maar…bewaar wat voor de elfjes!

  Ingrediënten:
  half kopje zoete witte wijn
  2 eetlepels suiker
  1 ei
  1 kopje honing
  2/3 kopje bloem
  mespuntje nootmuskaat
  mespuntje kaneel
  mespuntje zout
  zonnebloemolie

  Wijn en ei kloppen in een schaal. Bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en suiker mengen in een schaaltje, dit mengsel door het eimengsel roeren. Olie verwarmen in een pan, niet teveel verhitten (vermijd walmen). Voeg het mengsel toe lepel voor lepel. Bakken totdat de koekjes goudbruin zijn. Laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Doop de koekjes voor het eten in de honing.

  Beltane liefdes potjes.
  Ingrediënten:
  25 gram zachte boter
  ¾ kop bruine suiker
  1 ei
  mespuntje zout
  1 ½ kopje bloem
  1 theelepel koriander zaadjes
  Rozenblaadjes jam

  Alle ingrediënten samenvoegen en goed doorkneden. In balletjes vormen (ongeveer 2 eetlepels van het mengsel) en verdelen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Duw een gat in de balletjes, tot een kommetje ontstaat. Bak in een hete oven (300 graden) tot de kommetjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en doe de jam in de kommetjes.

  XXX

  vanavond wordt het hier gevierd dus 😉

 5. Vrouwe Morgaine,
  Gelukkig gaf u een beetje tekst en uitleg, want van dat hele Walpurgisnacht, daar kende ik niks van.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

 6. @ Allen; Bedankt voor jullie felicitaties
  @Morgaine: Pffff, het is een heel logje in een logje geworden! De wicca vieren het anders dan de Zweden in ieder geval, straks hoor je meer. Bedankt voor de uitgebereide uitleg trouwens…
  @Drs. Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar het wordt in Duitsland, Finland en Zweden gevierd en het is de viering van het begin van de lente. Ik schrijf er nog een logje over..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s