WE-300 Familiebanden


Beide overgrootvaders van moederszijde waren zware alcoholisten. Mijn oma’s vader was bakker en had een hele goede baan. Door zijn dronkenschap is hij alles kwijtgeraakt, heeft zelfs een poosje in de gevangenis gezeten. Daarna zijn ze met het hele gezin naar Rotterdam gegaan om opnieuw te beginnen. Hij werd 96 jaar. Toen hij lang en breed in het bejaardencentrum zat, is hij een keer ontsnapt en heeft zich vol laten lopen in een naburig café. Mijn overgrootvader + de rekening werden daarna aan het bejaardenhuis afgeleverd!
Mijn opa’s vader was kerktorenspitsenbouwer. Kerken werden van steen gebouwd, maar de spitsen waren van hout. Hoewel mijn overgrootvader vaak dronken was, heeft hij ook tijdens de crisisjaren altijd werk gehad, zo goed was hij. Mijn opa had een aantal oudere zussen die goed van de tongriem gesneden waren (en ook sterk!)en hun vader soms flink van katoen gaven. Het schijnt dat hij een keer van de trap is gegooid door een van die meiden toen hij dronken thuiskwam.
Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in de moederskant van de familie. Ik heb de namen van 10-11 generaties teruggezocht. Omdat ik op hen lijk, drink ik helemaal geen alcohol en is het na tien jaar eindelijk gelukt met roken te stoppen, nu alleen de computerspelletjes nog.

Mijn vaders kant van de familie komt uit Zeeland. Hoewel ik in eerste instantie niet geïnteresseerd was in die kant (kleine boeren), ben ik toch maar aan zijn genealogie begonnen. Tot mijn stomme verbazing kwam ik daar op de lijn van Wolffert van Borssele uit! Hij zit in de zgn. Koningslijn, stamt af van Karel de Grote die weer afstamt van Juda en daardoor ook van Adam en Eva.
Uiteindelijk doen we dàt allemaal, maar het is heel bijzonder als ineens de naam van Juda als voorouder op je computerschermpje verschijnt!

11 Reacties op “WE-300 Familiebanden

 1. Interessant genealogie. Een oom van mij houdt zich daar ook mee bezig. Goh, alcoholistische voorvaderen, da’s dan weer wat minder. En computerspelletjes, dat is toch niet zo’n heel erge verslaving?

 2. Wat leuk om dat te ontdekken met zo,n mooie hobby.
  Stambomen uitzoeken doen veel mensen volgens mij, misschien is dat ook wel een soort van (gezonde) verslaving.

  Een alcoholist die pas op 96 jarige leeftijd sterft moet wel een heel sterk mens zijn geweest.

 3. Geweldige WE-300 ook ik doe/deed een stamboom maken van vaders kant kwam ik in het toenmalige criminele circuit;-) appeljatters en schandpaal taferelen waren zeer geliefd en beket bij deze familie al heb ik er in het echt weinig van gemerkt. De lijn van mijn moeder leid via de familienaam Storm van ‘sGravensande verder onze koninklijke familie is ik had dus een gelijke ervaring als jullie

  Dank je voor deze leuke en informatieve WE 300

  Groetjes Joke

 4. Wat leuk om in de koningslijn terecht te komen, van mijn mans kant ben ik ook eens bezig geweest om te zoeken, toen bleek de oorsprong van zijn naam in de gevangenis te zijn ontstaan. Een dienstmeisje dat was opgesloten wegens diefstal en daar een kind op de wereld zette. Waarvan de achternaam een soort verkorting was van de naam van het gezin waardoor ze was beschuldigd.
  Ik heb altijd een vermoeden gehad dat pa of een zoon de vader van het kind is geweest en dat ze de diefstal in scene hebben gezet om het meisje+kind zo kwijt te raken.

 5. Altijd leuk om meer te weten over je achtergrond, ik heb ze ook, en dat is uitgezocht door de familie leden die wat ouder zijn, heb het liggen en ja, altijd super om dan uit te vinden dat je best wel van adel bent, dat heb ik dus ook 😉

  XXX

 6. Tjemig….heb ook net een logje gemaakt over familiebanden…maar dan anders…

  Bojzonder, zulke voorouders!

 7. Zoveel generaties teruggezocht? Dat moet een hele klus geweest zijn. Maar als je dan als beloning deze informatie krijgt, ben je natuurlijk dubbel tevreden. Leuk, die verhalen over je overgrootvaders. En dan die tegenstelling: drank – kerktorenbouwer. Ach, als wij geen internet en TV hadden dronken wij ons misschien ook wel klem. Prachtige WE.

 8. Janneke, schitterend zoals je de lijnen aan elkaar koppelde… en dan die genealogie erbij… super hooor.
  Ooit wil ik dat ook nog eens gaan uitzoeken maar an van mijn mans familie…

 9. Ik kom niet zo heel ver terug in mijn familie, mijn ouders waren niet echt familiemensen die veel vertelden over hun ouders en grootouders, terwijl er met afkomst uit Urk, Scheveningen en Indonesië waarschijnlijk genoeg te vertellen zou zijn geweest.

 10. Stambomen uitzoeken en dan zover terug geraken knap,bij ons is het niet gelukt erg ver terug te gaan.Hoe is het met de plant weet je al wat het is?

 11. Stiekem moest ik even lachen om de ontsnapping uit het bejaarde tehuis.
  Wat is genealogie toch interessant he, Bijna spijtig dat de zomer er aan komt, dan zal ik veel minder bezig zijn met deze o, zo, geweldige hobby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s