Groene vingers/bruine vingers


Omdat ik mezelf niet wil overwerken zodat ik straks verschrikkelijke rugpijn krijg en helemaal geen zin meer heb om in de tuin te werken, heb ik mezelf een strikt dieet opgelegd van 1 kruiwagen met oude planten per dag. Ik heb wel al door dat ik daarmee verhonger, dus vanaf morgen worden het twee kruiwagens op twee verschillende tijdstippen. De kruiwagens worden geleegd op een enorme composthoop die onder de sneeuw en onder de bomen achterin tevoorschijn kwam (dat hebben we dan weer gemeen hè Mammelien?) Ik kreeg mijn handen al bijna niet meer schoon. Ik heb handschoenen, maar die gebruik ik alleen als ik mijn handen anders bezeer. Het gras en het mos tussen de planten uitpulliken doe ik toch het liefst met mijn blote handen. Dit eerste jaar laat ik alles opkomen wat opkomt en ik monitor. Ik ben van plan ook alle planten op te schrijven zodat ik volgend voorjaar nog weet wat waar opkomt. Er komen allerlei spannende puntjes uit de grond en niet alleen van bolletjes! Als ik oude stengels weghaal, zitten de nieuwe rode of groene puntjes al klaar om hun plaats in te nemen. Morgen neem ik foto’s. Dat is alleen spannend voor de diehards onder jullie, de echte plantenfanaten. Ik zal ook weer een sneeuwupdate geven met oude en nieuwe foto’s. Ik heb een vraag aan de tuiniers onder jullie:hoe doen jullie dat? Dragen jullie handschoenen of weken jullie achteraf je handen in bad of in een bakje?

12 Reacties op “Groene vingers/bruine vingers

 1. Ik ben niet echt een tuinkenner maar vindhet wel leuk om er mee bezig te zijn (en ik zoek veel op op internet, welke plantjes waar, hoe ze heten, waar ze van houden etc) Onkruid trekken vind ik ook leuk. Bomen snoeien en tegels ontgroenen etc laat ik aan manleif over.

  En ik gebruik zeker handschoenen! Hoewel dat geen garantie is dat je handen er schoon van blijven, de binnenkant zit soms ook onder de aarde…. hihi. Maar dan mag ik na het harde werken altijd lekker lang weken in bad van mezelf!

  Spannend, zo’n “nieuwe” tuin, er komt nu vanalles omhoog waarvan jij geen ide hebt… Leuk hoor.

  Heb jij eigenlijk veel tuinkennis/groene vingers?

 2. toevoeging aan regel 1: ik sjok uuuuren door het tuincentrum, kom dan thuis met een tas vol planten die ik ergens poot…

 3. @Mammalien: Ja, ik denk wel dat je kunt zeggen dat ik groene vingers heb. Ik heb een paar jaar geleden het zaaien ontdekt en dat vind ik echt ook erg leuk!! Ik hou erg van gewone boerenbloemetjes, tuingeraniums, phlox, ridderspoor, klaprozen, papavers, leeuwenbekjes, duizendschoon, juffertjes in het groen, enz. Wel hou ik ervan om een beetje in dezelfde kleurstelling te blijven, dus: wit, roze, bodeauxrood en blauw, paars, wit met dan af en toe een rood accent. Ik hou minder van geel, maar oranje wil ik ECHT niet in mijn tuin! Hoewel, als het komt aangewaaid, ben ik te weekhartig om het eruit te trekken….

 4. Ik gebruik nooit handschoenen. Was mijn handen nadien gewoon goed.
  succes met het karwei!

 5. Ik tuinier zeer zelden, maar alle vieze klusjes vind ik eigenlijk heerlijk! Dus blote handen! Absolutely.

  Laatst moest er een put uitgebaggerd worden: je maakt mij niet gelukkiger dan met zo’n karweitje, zo heerlijk…

  Maar daarna lekker douchen, goed scrubben en rijkelijk Dove enzo gebruiken…

 6. O, heerlijk, tuinieren! Ik ben niet zo heel erg van de bloemen/planten/struiken, meer van de moestuin (en stiekem van klimplanten zoals de clematis enzo :)). Maar er komt hier ook vanalles naar boven. Dat is het leuke van wonen in een huis dat je nooit in de lente/zomer hebt gezien!

 7. Bison Handcleaner of een Zweedse variant werkt goed. Heb het zien staan bij de Bauhaus. Clas Ohlson heeft vast ook wel zoiets en anders zeker Beijer Bygg op Industrigatan 17.

 8. @Mirjam: Het is al jaren een droom van me om een moestuin te hebben. In Puttershoek had ik geen tuin om te moezen: er was nergens in de tuin de hele dag zon. Nu dacht ik dat mijn kans er was, maar nu zijn er weer hazen, konijnen en herten (en elanden). Ik ga het toch proberen hoor, al is het alleen maar bonen en erwten (die lusten konijnen niet). Maar een bloementuin vind ik ook mooi hoor!
  @Sjoerd: Bedankt!! Ik ga vanmiddag naar de stad en ik heb een lijstje gemaakt (!!). Ik heb het er meteen op gezet!

 9. Het lijken wel pioenrozen,alhoewel ik geen idee heb of die het in het hoge noorden ook doen.

  • Ja Jenke, dat zou zo maar kunnen! Ik had ze niet in Puttershoek. Bij mij thuis, 100 jaar geleden, hadden we ze en ik geloof dat dat er zo uitzag als ze de grond uit kwamen! Bedankt! Ik hou je op de hoogte

 10. De eerste jaren had ik nooit handschoenen aan, maar de laatste wel. In de zomer gewone handschoenen van de Biltema. In de lente, hersft en winter leren handschoenen van Jula. Goed tegen de rozendoornen.
  Mijn handen werden er zo rauw van, dus ik vond het een hele verbetering met handschoenen. En ik kon ook langer in de tuin werken (ook al was dat dan weer niet goed voor mijn rug…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s