Mosselen eerst (sorry Repel!)


Vandaag hebben we dus mosselen gegeten. In Nederland kocht ik altijd 1 kilo per persoon. Hier ging het per zakje van ongeveer 850 gr. Ik heb dus twee zakjes genomen. Leo eet warm tussendemiddag, dus het was voor hem een extraatje. Als ik mosselen kook, doe ik dat altijd als volgt:

Ik snijd een grote ui, een halve prei en een half bosje selderie. Dan snijd ik een citroen in plakken en daar beleg ik de bodem van de pan mee. Ik gebruik nl. helemaal geen water, of bier, of wijn. Als de pan dan heet wordt, geven eerst de citroenen vocht af zodat de pan niet aanbrandt en daarna komt er vocht uit de mosselen. Zo hebben de mosselen de meeste smaak, vind ik. Op de citroenen leg ik de groente en dan doe ik er vijf peperkorrels bij en een of twee grof genipperde teentjes knoflook. Op de foto zie je al groente in de pan zitten. Dat komt omdat ik nu wat groente uit de diepvries had genomen. Je kan hiet nl. haast niet aan gewone bladselderie komen. Toen ik het een keer op de kop kon tikken, heb ik het meteen met prei samen ingevroren voor een aanal keer groentensoep. Ook doe ik er wat peterseliestelen door, want de peterselie gaat in de saus. Peterseliestelen zijn oneetbaar, maar geven wel een heerlijk aroma aan soep en zo.
Dan moeten de mosselen gewassen worden. In Nederland zijn de mosselen tegenwoordig ontdaan van zand en baarden, maar toch moeten ze een voor een nagekeken worden. Ik deed het in ieder geval wel. Mosselen zijn heerlijk, maar ze zijn berucht voor voedselvergifitging als je niet weet welke je moet weggooien. Als een mossel openstaat, moet je hem met je mesje een tik geven of even tegen de aanrecht slaan. Als hij direct sluit, is het een goede. Als hij niet direct sluit, leg je hem even opzij. Als je zo alle mosselen gecontroleerd hebt, .kijk je nog een keer naar de mosselen die openstonden en geeft er nog een tik tegen. Blijven ze openstaan, moet je ze weggooien, net als alle beschadigde mosselen Daarna spoel je de goede mosselen even goed af en dan neem je nieuw(koud!) water waar je flink wat zout aan toevoegt en daar laat je ze een poosje (minstens een kwartier) in staan. Af en toe roer je ze goed om
(met een schuimspaan anders krijg je koude handen!)

Ze moeten net onder staan, maar sommige blijven drijven.
Ondertussen maak je de saus:

Je neemt echte mayonaise (belze majoneis is het lekkerste) met Herbamare, peper, een klein, heel fijn gesnipperd uitje, wat bieslook(ik neem ook wel voorjaarsuitjes als vervanging van die twee, is iets lekkerder), dille, een paar blaadjes ragfijn gesneden basilicum (pas op, het is erg snel overheersend) en een uitgeknepen teentje knoflook. Goed door elkaar roeren, het mag best flink pittig zijn. Als je het minstens een half uur van te voren maakt, kan de smaak van de kruiden er goed in trekken.
Daarna spoel je de mosselen nog een keer goed af en die zijn dan klaar om gekookt te worden.. Hier in Zweden hebben ze nog mosselen die niet zijn schoongemaakt met grote baarden en veel zand. Ik heb de mijn e nu vier of vijf keer gespoeld en nog zat er in sommige zand! Zo waren ze in Nederland vroeger ook, prijzen jullie je maar gelukkig!
Meteen nadat je ze hebt afgespoeld voor de laatste keer, leg je ze bovenop de groenten (met aanhangend water dus). Nu sluit je de pan en brengt ze aan de kook, eerst drie minuten op hoog vuur doorkoken, dan de pan omschudden en weer vijf minuten laten koken, weer omschudden en nog vijf minuten laten koken, daarna de pan goed gesloten houden en vijf minuten af laten koelen. Even controleren of alle schalen goed open zijn, anders nog een of twee minuten laten koken. Terwijl de mosselen koken, kun je de tafel dekken en brood snijden. Wij vinden waldkornstokbrood het lekkerst er bij, maar gewoon stokbrood is ook lekker. Hier zag het stokbrood er een beetje fabrieks uit, dus ik heb vandaag twee kleine chiabatabroodjes genomen, was ook lekker.
En zo ziet het er dan uit:

EET SMAKELIJK!!!

9 Reacties op “Mosselen eerst (sorry Repel!)

 1. Zo, dat ziet er lekker uit zeg. Ik eet helaas zelden mosselen. Komt er gewoon niet van.

 2. Heerlijk ziet het er uit!
  Ondanks dat ik ze graag lust, eet ik ze geen mosselen, de nacht na het eten van mosselen ben ik steevast ziek.
  groetjes Mariam

 3. ga je een kookboek “uit janneke’s panneke”schrijven? (klinkt veel beter dan sonja bakkeren)
  mosselen controleren is monnikenwerk zeg.
  zelf eet ik ze niet meer, wordt nogal groenig als ik het wel doe.

 4. Nou nee ik eet ze niet brrr word er ziek van dus laten we het maar zoals het is.
  Maar het ziet er goed uit zo.

 5. Zo doen ik het ook (ongeveer) Er bestaat niets lekkerders dan naturel. Soms ga ik ze opleuken met tomaten, wij of bier. Maar dan heb ik er altijd spijt van als ze op tafel staan.

  • @Astrid:sinaasappels i.p.v. citroen is de enige variatie die ik wel eens maak…. en dan vul ik ze wel eens een enkele keer, zoals slakken, dat is VERRUKKELIJK, maar: het is een ongelofelijk rotwerk. Je moet alle mosselen 1 voor 1 loshalen (nadat je ze eerst gekookt hebt) en de mosselen op hun onderschaal leggen en dan een likje kruidenboter erover, dan nog een keer in de oven….., ik moet wel erruge leuke gasten krijgen die errug van mosselen houden om dat te maken…..

 6. @allen: Ja, er zijn heel wat mensen die ziek worden van mosselen. Op de een of andere manier zit er een eiwit in, dat sommige mensen niet kunnen verdragen.
  @Wil: Ja, een kookboek! Alleen bij mijn kookboek val je niet af, hoor! Ik gebruik graag room, boter, olijfolie en creme fraiche!

 7. Oh het ziet er verrukkelijk uit, en zelfs de beschrijving is heerlijk.( het zo zo op mn nachtkastje als lectuur kunnen liggen tussen mn andere literatuur/kookboeken 😉 die ik voor het slapen gaan graag lees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s