Het leven van een landvrouw gaat niet over rozen


Gisteravond laat werd eindelijk het hout bezorgd. Hij was een dag te laat. Gelukkig had ik bij een benzinestation gisteren twee zakken hout gekocht, anders hadden we gisteren in de kou gezeten. We zitten overigens nooit helemaal in de kou, want we hebben ook vloerverwarming. Bengt komt met zijn grote tractor met bovenop een grote grijper en daarin ligt een cub. hout. Dat wordt dan gelost op ons garagepad:

Dat moet dan naar de houtschuur gebracht worden, anders wordt het nat in de sneeuw. Dus dan tuig ik met twee boodschappentassen met hout iedere keer heen en weer naar de houtschuur. Omdat het gangetje nu nog zo nauw is vanwege de hoge sneeuw, moet ik 1 tas voor me uit houden en een tas achter me aan houden. Deze tassen komen nog uit Nederland. De grote gele is van bakker de Koning uit Puttershoek (een keer cadeau gekregen bij een grote bestelling) en de andere -groente- tas is van Bresser uit winkelcentrum Sterrenburg(cadeau gekregen bij een Kerstbestelling):

Daarna wordt het gestort in de houtschuur. Aan het begin van de winter hadden we het hout keurig opgestapeld, maar nu storten we het gewoon in de schuur. Toen ik net een uurtje klaar was, kwam Bengt met zijn tweede cub. en kon ik weer opnieuw beginnen. Ik kon het ook niet een poosje laten liggen, want het begon weer te sneeuwen. Na weer een uurtje hard werken zag de schuur er zo uit:
En natuurlijk was ook de houtmand naast de haard goed gevuld, wat je niet naar de schuur hoeft te brengen, hoef je er ook niet vandaan te halen tenslotte.

De schoorsteen moet tenslotte ook roken…….
We betalen SEK 250 voor 1 cub hout, dat is ongeveer 22 Euro. We doen met 1 cub in deze kou ongeveer 2 1/2 week., dus een maand met 2 cub. Als het extreem koud is(onder de -15 gr.) stoken we meer. De schoorsteen is zo ontworpen dat hij de warmte vasthoudt. Met een ingebouwde ventilator kan je dan de warme lucht rondpompen. Meestal laten we de kachel om een uur of zeven uitgaan. Het blijft dan de hele avond warm.

17 Reacties op “Het leven van een landvrouw gaat niet over rozen

 1. Zo jullie kunnen weer even vooruit met het hout want ja je moet het natuurlijk niet koud krijgen en hebben.

  Nog een gezelige avond

 2. Maar een stuk goedkoper dan bij ons på Ö hier betalen we rond de 350 kr. per kub en hebben minsten 15 kub nodig voor de winter! Hoop dat jullie er weer lekker warm bij zitten.

  Hälsningar!

 3. Heerlijk, dat hout en die houtkachel! Je bent natuurlijk wel blij met je vloerverwarming.
  Wij hebben een open haard (en cv natuurlijk) en we vinden het heerlijk om die haard een paar keer per week te stoken. Zeker in de kou van de afgelopen weken…

 4. Ziet er gezellig uit zo.
  Tja van dit hout krijg jij dus 2 keer warm. 1 keer van het slepen en 1 keer van het stoken:)

 5. oh heerlijk, k ben echt jaloers op je…… zo mooi wonen in de sneeuw en dan ook nog heerlijk houtkachel aan……wauw… droom en zwijmel

 6. nou, leuk hoor! Heb je nog wel tijd om te quilten en te lezen enzo…….. Dit is effe iets anders dan je praktijk dweilen, zeg!
  Die kachel lijkt me heerlijk, maar het werk eraan…..
  Je hebt weer heel wat beleeft hoor, ik vind het nog steeds leuk je te volgen….
  Lydia

 7. De winter lijkt me hard werken in Zweden. 🙂 Maar zo”n houtkachel wil ik ook wel!

 8. Fijne warmte geeft dat altijd, een kachel. Mijn vader stookte vroeger ook kachel, maar zo heet, zo heet! Ik heb er nog trauma’s van!

 9. Nou je hebt het al warm voordat de kachel aangaat met het sjouwen,maar wel gezellig een houtkachel.Ik denk dat hier het hout wel flink duurder is.

 10. =). Ik vond het al zo weinig, maar zie dat jullie het er in een paar weken doorheen stoken. Ik vind het een heerlijke warmte, zo’n houtkachel.

  Mijn vader zegt altijd dat je van een houtkachel het drie maal warm hebt.
  Van het zagen, het kloven en daarna nog eens van het stoken.

 11. @Gisella: Als hij eenmaal lekker op gang is, hebben we het heerlijk warm!
  @* in O: Bij ons variëren de prijzen ook tussen 250 en 400 SEK. Maar wij hebben onze Bengt vlakbij zitten en dus hebben we goedkoop hout. Wel moet ik zeggen dat het hout wat we bij het benzinestation hebben gekocht (berken) veel beter en langer brandt.
  @ Roelien: de vloerverwarming is echt alleen maar een basis, hoor. Zonder kachel wordt het hier niet warmer dan 17/18 gr.
  @Sillie: Ja, ik vind het ook prachtig, maar mijn rug denkt er soms anders over!
  @Lydia: Je raakt een gevoelig punt! Ik heb nog geen tijd gehad om te quilten en lezen doe ik alleen in de vakantie. Hoe gaat het daar in Baaierlaand?
  @Jet: Hard en basaal werken, maar het geeft een soort oervoldoening dat je je eigen zaken regelt…
  @Jenke: In Zweden is hout stoken de goedkoopste manier, in Nederland is het de duurste…..
  @Geartsje: Zagen en kloven hoef ik gelukkig niet ook nog te doen, maar sjouwen en branden, daar krijg ik het twee keer warm van.

 12. Wij genieten ook echt van onze houtkachel. Heerlijk! We stoken overigens lang niet zoveel op als jullie, maar op doordeweekse dagen werken wij natuurlijk, en dan doen we hem meestal niet aan. We hebben ook gewoon central heating, dus…

 13. dat is spotgoedkoop ik kan het nog beter in Zweden bestellen denk ik , dan is het nog goedkoper dan hier en droog waarschijnlijk want laatst had ik dus droog eiken hout gekocht en het was dus niet droog want brandt voor geen meter tsss

 14. Ziet er heerlijk warm uit! Volgens mij krijg je het van al dat hakken en sorteren ook al warm…? 😉

 15. Dat lijkt me een vorm van ecologisch, economisch romantisme. Gezellig zo’n houtblokkenvuur. Ik zie in gedachte een pels op de grond liggen en twee glazen rode wijn schitteren op een dikke eikenhouten tafel.

 16. Ik vond een openhaard het einde, jammer dat wij er geen hebben. Maar het is zwaar werk, het landleven…toch denk ik dat het je jong houdt. Klopt dat?

 17. Heel cosy! Dat vuur dan 😉
  Ben inmiddels heel benieuwd hoe de lente in Zweden is…..ook zo heftig? 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s