Niks geleerd, die Zweden……De zweedse regering heeft een slechte naam bij de Samen (Lappen). Aan het begin van de vorige eeuw werd er een wet aangenomen die het mogelijk maakte om de kinderen van de Samen bij hun ouders weg te halen en ze in ‘heropvoedingskampen’ te stoppen. Daar leerden ze Zweeds en ze werden ‘beschaafd’ gemaakt. Als ze dan op 14-15-jarige leeftijd weer naar huis mochten, waren ze vaak diep getraumatiseerd, konden niet meer met hun ouders praten, kenden ze ook eigenlijk niet meer en hadden niet geleerd te overleven op de Vidda. De Canadezen hebben overigens hetzelfde gedaan met de Cree-indianen(eskimo’s). Tot in de vijftiger jaren zijn ze daarmee doorgegaan(Zweden en Canadezen) . De Samen hadden het geluk dat ze naar Finland en Noorwegen konden vluchten, maar de Cree-maatschappij is in 1 generatie zowat vernietigd. De Cree, die uitstekend konden overleven daarvoor, verarmden in rap tempo. Nu zijn ze veelal afhankelijk van de Canadese overheid om te overleven. De vaardigheden van jagen, vissen en het bouwen van Tipi’s zijn grotendeels verloren gegaan. Waarom ik dit allemaal vertel? Nu kijk maar eens hier
Ze hebben het gewoon weer gedaan!! Die mensen stonden op het punt in een ander land te gaan wonen en hadden in de aanloop daartoe VOLKOMEN LEGAAL het kind thuisonderwijs gegeven! Ze waren van plan hem in de Philippijnen gewoon naar een public school te sturen. Er was niets aan de hand met het gezin, gewoon een leuk gezin. Ik begrijp het niet, ik begrijp er niks van. Jullie wel?

17 Reacties op “Niks geleerd, die Zweden……

 1. Nee, ik begrijp er ook helemaal niets van. Ik lees de verhalen over de Samen en de indianen en schud mijn hoofd, tssss… wat een barbaren dat ze dat VROEGER deden. En dan blijkt vroeger eigenlijk heel recent. En dan nog erger, nu nog steeds?!

 2. Tja de kinderbescherming maakt wel vaker domme fouten ook heden ten dage.Vaak met de beste bedoelingen maar zo ondoordacht vaak.

 3. Volgens mij zijn er weinig landen die zich vroeger (of nu nog steeds) niet schuldig maakten aan de uitbuiting van andere volkeren of landen.
  Maar dit is toch ook heel erg.

 4. Nee, het is onbegrijpelijk! 😦

 5. Ook Australie heeft de aboriginals niet goed behandeld, ook daar zijn er kinderen weggenomen van hun ouders.

 6. Zwitserland heeft ook zo een onbegrijpelijk stuk in de geschiedenis: Daar ging het om kinderen van Jenische (“zigeuners”).
  Onvoorstelbaar…..!

 7. Het is inderdaad onbegrijpelijk!

 8. ja afschuwelijke verhalen zijn dat!En ook over de hele wereld dus… angst voor den onbekende? waren ze met zn allen toch dommer toen dan de gemiddelde ( huis) vrouw (moeder)nu….
  Ik kan wel janken als ik die verhalen lees/zie( docu’s) en blijf hopen op betere tijden, voor iedereen….
  (In zweden zijn trouwens ook nog wel meer enge dingen gedaan vroeger btw( gedwongen sterilisaties enc etc)
  Mooi land, apart volk ? 😉

 9. Niet te bevatten…
  X Wilma.

 10. inderdaad… hallucinant!
  maarre, janneke, wat een pràchtige foto

 11. Ongelooflijk zeg.

  En ik sluit me aan bij Toaske, helaas hebben bijna alle landen/volken verschrikkelijke dingen gedaan vroeger.

 12. Te gek voor woorden !

 13. Nou in Zweden moet je ook al niet zijn om jezelf te mogen zijn. Wat een grenzenloze bemoeials. Ergerlijk.

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt.

 14. Sjonge, nee onbegrijpelijk zoiets 😦

  XXX

 15. Ik word er oprecht enorm triest van. Een kind van 7 wegsleuren bij zijn ouders….daar knak je niet alleen de ouders mee, maar komt het ooit nog goed met dat ventje? Weet jij dat? Is de beschadiging permanent?

 16. Bedankt voor al jullie reacties. Je kan overigens een petitie tekenen (in het Engels). Misschien als de internationale druk toeneemt, komt het in orde.
  Dat is dan ONS muggeplasje.
  @Repel: iedere dag dat dit langer duurt, is de kans op blijvende schade greoter. Of er nu al blijvende schade is aangericht, ligt aan de veerkracht van het ventje en aan hoe hij behandeld wordt. Als hij bevoogdend, regelgebonden benaderd wordt, is de kans op schade groter. Wat dat betreft ben ik niet optimistisch. Op de website staat een stukje van een gesprek tussen de maatschappelijk werkster en de vader(in het zweeds) waarin de maatschappelijk werkster zegt: “hij is nog erg onaangepast. Als hij de andere kinderen ziet, gaat hij op ze af en geeft ze kusjes” waarop de vader zegt: “dus liefdevol zijn is onaangepast?”
  Daar zit hem de crux. Alles wat dat ventje doet, wordt bekeken in het kader van onaangepast zijn aan HUN normen en elk gedrag moet leiden tot hun gelijk van de kidnapping.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s