thuisonderwijs


Omdat zij bij mijn dochter in de straat woonde( ze is een paar maanden geleden naar Engeland verhuisd), kwam ik in aanraking met het fenomeen thuisonderwijs. Bij mijn begeleiding van hoogbegaafde kinderen kwam ik af en toe wel eens een situatie tegen waar een kind echt niet in het schoolsysteem te passen was. Met ontheffing konden ze dan soms thuis van de ouders les krijgen. Ikzelf en twee van mijn vier kinderen, hebben een kleurrijke schoolloopbaan achter de rug. Met kleurrijk bedoel ik dat we van incident naar incident ons voortbewogen en dat de leerkrachten vaker wel dan niet met hun handen in het haar zaten wat ons betreft. Ik heb eigenlijk alleen maar goede herinneringen aan het op stelten zetten van het geheel en aan schooltoneelstukken en musicals. Aan de lagere school heb ik ronduit slechte herinneringen. Ik paste totaal niet bij de andere kinderen met mijn levendige fantasie. Ik werd veel gepest en dus trok ik me nog meer terug in mijn fantasiewereld. Ik groeide op in Rotterdam na de oorlog. Er was geen tijd voor fratsen en men had er geen zin in.
De laatste tijd ben ik er over aan het lezen en ik fantaseer er over hoe mijn kinderen geweest zouden zijn (of ikzelf) als we ook thuisonderwijs hadden gehad. Vooral het onderdeel excursies en zelf iets uitdiepen sprak me altijd aan. Ik heb weleens verzucht dat een kind haast beter af was op een school voor kinderen met een spraak-taalprobleem, omdat die zoveel leuke excursies hadden!
Er staat hier een heel interessant logje over de sociale ontwikkeling van thuisonderwijskinderen(scrabble-woord!). Daarin wordt ook verwezen naar een artikel van Henk blok die vergelijkend onderzoek heeft gedaan naar thuisonderwijs- en schoolonderwijskinderen. Het blijkt dat zowel de intellectuele ontwikkeling als de sociale ontwikkeling van thuisonderwijskinderen beter is dan van schoolkinderen! Je moet het echt eens lezen, het is heel interessant. Mijn dochter twijfelt wat ze gaat doen. Haar oudste is nog geen twee, maar nu al twijfelt ze…..
Heeft iemand van jullie hier een mening over of zich er wel eens in verdiept? Ik ben benieuwd!

15 Reacties op “thuisonderwijs

 1. Poe, ik heb er geen ervaringen mee en daarom ook geen mening over. Ik heb het logje van “Van alle markten thuis” gelezen en er zijn wel dingen dat ik denk, ja logisch of interessant of echt? Maar om zelf zo’n beslissing te gaan nemen gaat mij veel te ver. Ik ben blij dat de meiden naar school gaan.

 2. Ik heb er heel veel meningen over, hahaha, maar ja, ben dan ook ‘de buuf’ 😉

 3. We hebben er wel eens over nagedacht hoor….maar in Zwitserland is dat allemaal niet zo makkelijk. En we hebben / hadden hier heel goede ervaringen met de scholen van de kinderen gemaakt. Hier ook 2 van de 3 kinderen die in geen schema passen. Markus werd in de 1 e klas het eerste kind voor de ISF (Individuelle Schüler Förderung) wat betekende dat hij 2 halve dagen alleen met een andere leraar mocht gaan leren, later kwamen er nog 2 andere kinderen bij. Toen voor Svenja (7 jaar jonger) de schooltijd begon was ISF al standaard op de scholen en ze heeft 6 jaar lang kunnen profiteren van geweldige lesuren met div leraren. Ik ben heel dankbaar dat we in een land wonen waar zoiets mogelijk en inmiddels ook gewoon is!

 4. Ik heb er geen mening over, domweg omdat ik me er nog nooit in verdiept heb. Ik kan me voorstellen dat het in sommige gevallen goed kan zijn. Ik ben op dit moment blij dat mijn kinderen op een erg goede school zitten en omdat ik er zelf werkzaam ben, krijg ik veel (beleids-)zaken mee en dat is fijn.

 5. Ik ga de artikelen zeker lezen! Ben namelijk nogal blanco op het gebied van thuisonderwijs.
  Ik weet niet hoe het wettelijk is (mag het zomaar, moet je geen onderwijsbevoegdheid hebben, hoe denkt de Inspectie van het Onderwijs er over?)
  En daarnaast was mijn (blijkt) vooroordeel dat het met sociale vaardigheden dan wat minder zou lopen. JE moet toch ook andere (domme, slimme, onaardige, gestoorde, sociale en gemiddelde) kinderen om je heen hebben?

  Zoals gezegd, ik ga lezen. En ben ook benieuwd naar de meningen van de rest hier. En naar de uiteindelijke beslissing van je dochter!!

 6. Thuionderwijs heb ik een poosje gekregen, maar in combinatie met een gewoon schoolsysteeem: we zaten in het buitenland, gingen daar naar school. Voor alle onderdelen die we in ZA niet op school kregen, spijkerde mijn moeder ons bij. Het waren gezellige uurtjes, heel Hollands.

  Maar aan de andere kant: ik vond dat sociale, met veel kinderen om me heen, ook wel heel fijn.

 7. Ik ken een paar gevallen waarin van thuisonderwijs sprake is. In een van die gevallen krijgt de moeder enorme tegenstand van de overheid (het geval speelt in Belgiê).

  Mijn kinderen zijn gewoon naar school geweest. Gewoon omdat thuisonderwijs niet eens in ons op kwam.

  Thuisonderwijs lijkt mij voordelen hebben als: meer persoonlijke aandacht, meer maatwerk en een makkelijker overgang van de dagelijkse dingen naar onderwijs en terug.

  Een nadeel lijkt me dat je in de thuissituatie nooit de maatschappij kunt weerspiegelen. De dingen naast het onderwijs (tot aan de strijd op het schoolplein toe) die de schoolomgeving kenmerken, zijn een opmaat naar het dagelijks leven waarin alles niet altijd maar koek en ei is en waarin kinderen worden gehard voor de samenleving.

  Als je kiest voor thuisonderwijs zul je op dat punt m.i. een goed alternatief moeten bieden, wil het kind niet in ee sociaal isolement terechtkomen.

 8. Semi-off topic: Middelste heeft het buitengewoon moeilijk met het feit dat papa er niet is. Ik had verwacht dat Oudste er meer van bewust was en meer moeite zou hebben, maar hij vindt papa gewoon een held en het gaat goed met hem. Maar Middelste heeft het moeilijk. hij huilt heel snel, hij heeft gefronste wenkbrauwen. Heb jij tips? Hij hoort vanalles over dood en ouin en aardbeving en hij is hoogbegaafd, maar hij is nog steeds maar 4. Heb jij tips voor me? Hoe kan ik hem helpen?

 9. Mijn beide kinderen pasten ook niet in het Nederlands onderwijsstelsel. Ze kregen gewoon niet genoeg uitdaging en het lessysteem is zo rigide.

  Ik bood ze thuis cursussen aan, zo spraken ze op kleuterleeftijd bijna vloeiend Engels (tot ergernis van opa en oma overigens!)
  Beiden konden lezen en schrijven voordat ze naar de kleuterschool gingen, gossie wat hebben die zich verveelt op school……kind 1 in groep 5: juf u schrijft IJsselmeer fout hoor, dat is met dubbel ‘s’…….en kind 2 schreef op het voortgezet onderwijs een essay over de rigiditeit van het Nederlands onderwijsstelsel in het Engels, de leerkracht vroeg haar toen: heb je het echt zo ervaren?

 10. Ik kwam hier via google terecht, wij hebben een dochter die in maart 2011 alweer 4 jaar wordt dus ja, dan moet je al eens serieus nadenken over het schoolgebeuren.

  Wij zijn er nu zo’n 98% zeker van dat het thuisonderwijs wordt (die laatste 2% liggen enkel bij mijn man, ik ben volledig overtuigd). En waarom? Omdat het allemaal veel logischer aanvoelt! Ik denk dat zoals veel mensen school als een logische stap aanvoelen, zo voelt ik dat met thuisonderwijs. Ik kwam er maar niet uit met scholen, ik vond er geen waarvan ik dacht, dat is ‘m! Maar de bezwaren die ik voelde hadden niet zozeer te maken met de scholen in kwestie maar met het begrip school in het algemeen, dat is lastig als je er eentje uit ‘moet’ zoeken.

  Toen ik dus bij thuisonderwijs uitkwam viel alles op zijn plaats. Dit kan ook! Wat een opluchting!

  Dus ik sta er positief tegenover, zeker nadat we ons flink hebben ingelezen en ook onze laatste vooroordelen wegvielen. Op die laatste 2% twijfel van mijn na dan 😉

  Of mijn kinderen snel of eerder traag zijn, ik heb geen idee maar het mooie is, het maakt ook helemaal niks meer uit want er zijn klasgenootjes waarmee ze vergeleken gaan worden.

 11. Géén klasgenootjes, dus..

 12. Na een eveneens kleurrijke basisschoolperiode krijgen onze kinderen ook TO en naar ieders volle tevredenheid. De “buitenwacht” zegt dat onze kinderen het “beter doen” dan toen ze naar school gingen (wat wijzelf ook vinden, maar het is prettig als dat bevestigd wordt).
  Het is alleen zo jammer dat het merendeel in ons land al zo geprogrammeerd is dat men niet ziet dat een klas vol kinderen van dezelfde leeftijd onder leiding van 1 volwassene, die nooit genoeg aandacht kan hebben voor ieder kind (hoe graag ze dat ook willen), helemaal geen afspiegeling van de samenleving is en dat juist het gezin (ook wel hoeksteen van de samenleving genoemd) dat juist wel is. En dat mensen niet willen zien dat kinder-en puberbunkers juist verder van de samenleving afstaan dan TO-gezinnen die kinderen gewoon mee laten draaien in het dagelijks leven waar je mensen (en kinderen) tegenkomt van allerlei pluimage (kleur, gezindte, idealen, ras, leeftijden etc etc).

  Wel leuk zo’n buuf…..:), wordt je blik ook wat groter….
  groetjes aan de buuf van MT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s