Voor Mammalien en Toaske en verder iedereen…..


Mammalien en Toaske stelden een vraag over het Engels in ziekenhuizen en het leek me leuk daar even wat over te vertellen.
Leo is overigens vanmiddag in uitstekende gezondheid thuisgekomen en heeft instructies gekregen (in het engels!) hoe hij zichzelf tot maandag moet injecteren iedere dag zodat hij geen nabloedingen krijgt. Hij heeft aangekondigd morgen weer te gaan werken.
We gaan het nu dus even hebben over het engels in ziekenhuizen en de Zweden. Misschien is het ook wel leuk voor Nicolette en Madelief en alle andere verpleegkundigen onder ons.
Laat ik beginnen met te vertellen dat BIJNA alle Zweden wel iets van engels kennen. MAAR: ze hebben er een hekel aan om het te praten. Als ik opbel(de) en vroeg of ze engels praatten, hoorde ik eerst een diepe zucht of ingehouden adem waarna ze zeiden dat dat wel kon dan schoorvoetend.
Vandaag heb ik voor het eerst helemaal in het zweeds iets geregeld aan de telefoon, maar dat is nog moeilijk. Je kan immers geen gebaren en blikrichting zien.
OK, de gezondheidszorg in Zweden is anders geregeld dan in Nederland. De verpleegkundigen hebben een veel grotere opleiding en verantwoordelijkheid hier. De dokter zet de lijnen uit en de verpleegkundigen voeren de behandelingen uit. Er zijn ook allemaal gespecialiseerde verpleegkundigen, net zoals bij ons gespecialiseerde doktoren. Je komt altijd in eerste instantie bij een verpleegkundige met een klacht en zij bepaalt of de dokter er bij moet komen. Die komt dan één keer en voor de rest doen de verpleegkundigen weer alles. Zo is de leverpunctie en de verdoving uitsluitend door verpleegkundigen uitgevoerd. Verpleegkundigen zijn doeners en doeners zijn meestal wat minder talig. Er zijn er ook een aantal dyslectisch, in Nederland ten minste. Waarschijnlijk is dat hier hetzelfde. Mensen die niet zo talig zijn, hebben meer moeite met het spreken van een vreemde taal en zodoende zijn er heel wat verpleegkundigen die moeite hebben met het Engels. Bovendien is het ook erg zweeds om wat faalangstig te zijn, om op te vallen dat je engels spreekt en met fouten en een accent. Dus een aantal wagen zich er niet aan en een aantal zeggen van te voren dat ze bijna geen engels spreken en bliken acteraf een aardig mondje te kunnen spreken. Zo komt het dan dat niemand behoorlijk aan Leo kon of wilde uitleggen wat ze nu precies gingen doen en waarom. Ik zou daar geen genoegen mee hebben genomen. Niemand komt aan mijn lijf zonder dat ik precies weet waarom en wat ze gaan doen! Leo zit iets anders in elkaar. Hij vindt het moeilijk naar het naadje van de kous te vragen, dus wist hij het niet precies.
Overigens was Leo wel een min of meer bezienswaardigheid. Iedereen begon verlegen te lachen en verontschuldigde zich bij voorbaat dat ze niet zo goed engels kenden zodra ze zich voorstelden. Het werd aan alle ploegen die kwamen werken speciaal doorgegeven.
Nog even een eigenaardigheid beschrijven die ik in eerste instantie vergeten was te vermelden. Bij het opgeven van wat je wilt eten, vlees of vis, wordt ook gevraagd wat je wilt drinken bij je eten. In die lijst staat bier vermeld. Je kunt als patiënt dus gewoon een biertje bij je lunch nuttigen en dat in een land war je naar een speciale staatswinkel moet om wijn te kopen…….. Rare jongens, die Zweden…..

14 Reacties op “Voor Mammalien en Toaske en verder iedereen…..

 1. Fijn dat het zo goed gaat en dat Leo morgen weer wil gaan werken. Ik hoop dat het allemaal voorspoedig gaat verder! Je hebt je blog mooi gestructureerd met labels, geschiedenis en de blogs die je graag leest in de zijbalk: ziet er heel duidelijk en overzichtelijk uit!

  Veel beterschap verder en hartelijke groet Roelien

 2. Grappig, hoe een volksaard zich zo kan uiten. Mijn Manlief heeft wel wat weg van jouw Leo. Het gaat niet goed met zijn oor en hij loopt bij de KNO-arts en ook hij heeft niet doorgevraagd. Dus nu zit ik met allemaal vragen die hij niet heeft gesteld!

  (Wees alsjeblieft een beetje voorzichtig met wat je erover zegt op mijn log, want zijn moeder moeten we nog inlichten en zij is nogal ongerut van aard. En ze zal pislink worden als ze het eerst op de log leest!)

 3. lol… Bier is goed voor het ZOG hahahaha

  sorry Janneke, net wakker en na het lezen van dat stukje is dit het eerste wat in mij opkomt 😉

  Ik vind het al heel wat dat ze toegeven dat ze liever geen engels spreken, beter zo dan andersom, YES WE CAN… om dan vervolgens niks te kunnen verstaan, zo zet jij je gehoor ook weer op extra scherp 😉

  Ik ben blij dat hij thuis is en nu alweer werken, mannen :O

  XXX

 4. Tjoh zeg, ze spréken dus wel Engels maar zijn er te verlegen voor?! Gelukkig maar dat Leo weer thuis is!
  En even iets rechtzetten: ik ben geen verpleegkundige hoor, maar medisch secretaresse. Dat is bijna hetzelfde (haha-dus niet) en ik moet toegeven dat ik soms dóe of ik vpkundige ben, maar ik ben met dit beroep ook heel erg tevreden hoor! 😉

 5. Gelukkig dat hij weer thuis komt! En leuk, een biertje bij de lunch op je recept.

 6. we vergeten wel eens gemakkelijk dat ook hier niet iedereen Engels spreekt of wil spreken.. tja dat is een gegeven en soms willen mensen in hun eigen land ook alleen maar hun eigen taal spreken… ben ik blij dat dat voor dialect niet altijd op gaat:)

  Fijn dat het eigenlijk allemaal vlot verlopen is.. een punctie is voor een patiënt nooit prettig, vaak ook emotioneel, maar is voor de dames en heren in het ziekenhuis bijna lopende band werk…

  wanneer komt er een uitslag? en hoe hoor je die.. want dat lijkt me toch wel even tenenknijpend:)

  even OT ik was gisteren in de stad maar zag die fietstassen nergens mee..
  misschien iemand anders?

  fijne dag
  grts

 7. En was het eten te eten? Want ook dát is belangrijk. =)

 8. wat een avonturen maken jullie mee zeg.
  dat was vast even schrikken.
  fijn dat het alweer goed gaat met leo.

  zijn jullie nog steeds “besneeuwd”?
  hier is het nat en grauw.

  misschien is bier in zweden geen alcoholische drank. tenslotte heet ’t in denemarken ook öl.
  klinkt nogal olieachtig toch.
  of het is buckler.

  als je nog behoefte hebt aan nostalgische fietstassen laat je het maar weten. ik kan altijd een kijkje nemen.

  groeten van wouter.

  groetjes wil

 9. Leuk om te lezen! De gezondheidszorg zit dus wel behoorlijk anders in elkaar in Zweden.

  Ik weet niet hoe lang je al Zweeds praat maar vind het wel knap dat je je ook aan de telefoon weet te redden, dat is natuurlijk nog veel moeilijker!

  En fijn dat het goed gaat met Leo.

 10. Vrouwe Janneke,
  Ik lijk ook een beetje op uw Leo. Ik ga de dokters ook niet het hemd van het lijf gaan zitten vragen. Als ze aan mijn lijf willen prutsen, ze doen maar: ik heb daar toch geen verstand van.
  Toen mijn dochter nog heel piep was, moest ze eens een operatie ondergaan aan een urineleider. Ik herinner me nog heel goed dat ik een formulier moest ondertekenen waarin ik verklaarde dat ik het eens was met het plannetje van de dokter. Erg vreemd vond ik dat. Alsof ik het in m’n bolle hoofd zou hebben gehaald die operatie te weigeren…
  Mijn vrouw en echtgenote daarentegen, die moet wél van alles het fijne weten.
  Vreemd dat die Zweden zo slecht Engels spreken. Ik denk dat elke Vlaming zich wel in het Engels kan uitdrukken.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

 11. Biertje??? Hahahaha, krijg allerlei visioenen van die skihut en die skileraar die keihard ‘BIERTJE!” brult… 🙂 Leuke mensen, die Zweden!! Hahahaha

 12. Fijn dat het goed met Leo gaat. Dus Zweden zijn eigenlijk net Fransen? 😉

 13. Is idd wel even anders geregeld dan hier in Nl. Maar ik ben ook heel tevreden, bij ons in het revalidatie centrum doen we ook vanalles en het is er niet zo achterlijk druk als in het zkh. Ik zou nooit meer terug willen aan het bed in een zkh.
  Hoop dat Leo opknapt en dat de uitslag goed mag zijn. En bier bij het eten?! Laten de patienten dat hier maar niet horen…

 14. @ Drs @Repel@: Ik denk niet dat dat nederlands of Belgisch is om niet door te vragen, maar de volksaard van mannen! Die laten maar aan zich prutsen en zelfs aan hun kinderen zonder zich degelijk op de hoogte te stellen van de plannen en overwegingen van de dokter!
  @ Madelief: Wil je ons nooit meer voor de gek houden met het schaamscheren van jonge viriele mannen, terwijl je nog niet eens verpleegkundige bent?? Foei, ons een beetje lekker zitten maken en ALS, dan zou jij het in ieder geval ook niet gedaan hebben!
  @Gaertsje: het eten in Zweden is erg goed, ook in een ziekenhuis. Ze zijn allemaal dol op eten en ze eten dus ook lekker.
  @ Morgaine@Door @wil @ Wondelgijn: Ja, en Leo werd dus geprikt voor een LEVERpunctie hè. Het bier bevat gewoon 2,5% alcohol, dus echt alcoholvrij is dat niet. Het heet hier inderdaad öl, maar kennen jullie de uitdrukking ‘in de olie’ niet?
  @Toaske: Ze zijn in ieder geval ook heel erg chauvinistisch!
  @ Nicolette: Dus jij werkt in een revalidatiecentrum? Leuk man! Ik heb vijf jaar in de Adriaanstichting gewerkt (ik denk dat jij toen nog niet geboren was) en het was het leukste werk buiten de deur dat ik heb gedaan (ik heb ook een eigen praktijk gehad nl.) Ik vind de sfeer in een revalidatiecentrum altijd zo saamhorig en er is minder gekissebis dan ergens anders volgens mij. De Adriaanstichting was kinderrevalidatie en is nu een afdeling van Rijndam revalidatie
  @Clair @ Wil: Ja, het lijkt me wel leuk om die tassen te hebben, maar je hoeft er nieet alles voor overhoop te halen, hoor! Als je er makkelijk aan kan komen is het leuk, maar anders ben ik ook heel gelukkig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s