Installation deel III


Er zijn drie faculteiten in Linköping: de Technische (van Leo), de Filosofische en de Medische. Allen hebben ze een eigen symbool. Toen de mensen binnen kwamen, werden ze vooraf gegaan door een grote staf met hun symbool er op. Daarna, toen ze op het toneel kwamen, moesten ze onder hun eigen symbool zitten:

Leo zit het meest rechts. De hele ceremonie duurde tweeënhalf uur en was helemaal in het Zweeds. Ik kon mischien 35% verstaan, maar mijn arme kinderen konden helemaal niets verstaan. Ik zat naast mijn zoon Jochem (lichtelijk ADHD), maar hij heeft tweeën half uur stil gezeten. Ik was zo trots op hem! Hij zei wel later tegen Leo dat hij hoopte het nooit meer mee te hoeven maken. Eerst sprak de rector vanaf de loge:
daarna werden de professoren één voor één voorgesteld en er werd iets bij verteld. Leo was de allereerste (B A A …) van de allereerste faculteit die naar voren moest komen en een buiging maken. Dat hadden ze van te voren geoefend: Ze waren er alleen vergeten bij te vertellen dat je dan je hoed nog niet op hoort te hebben. Ik hoorde hem wel iets zeggen over uit Holland komen en het woord hoed, maar pas toen de anderen naar voren kwamen, begreep ik pas dat hij had gezegd : “en omdat hij uit Holland komt, heeft hij zijn hoed maar vast opgezet”, want geen van de professoren die daarna werden voorgesteld, hadden hun hoed al op:


Overigens: in zo’n verhaal wordt precies gezegd hoe veel geld de leerstoel krijgt en ook dat van de helft van dat geld de professor wordt betaald. Iedereen in de zaal weet dus meteen hoe veel Leo verdient daar. Dat is in Nederland toch echt ‘not done’.
Pas nadat alle professoren zijn geïnstallerd, zet het hoofd van de Faculteit demonstratief zijn hoed op en dan zetten alle anderen van die faculteit (ook de gepromoveerden in de zaal) hun hoed op:
Daarna komen één voor één de gepromoveerden naar voren en dan krijgen zij ook een hoed.
Dit geheel werd nog twee keer zo opgevoerd bij de andere faculteiten met dien verstande dat de mensen van de faculteit Filosofie een lauwerkrans krijgen opgezet i.p.v. een hoed, het staat belachelijk kan ik je verzekeren.
Tot slot heb ik nog een filmpje voor jullie waar Leo pontificaal opstaat, maar je moet wel even wat zweeds verduren. Daar zie je hem MET hoed op buigen en zo. Dan moet je hier klikken

4 Reacties op “Installation deel III

  1. Prachtig filmpje! Heb het op mijn hyves en facebook gezet. Ik vroeg me af of Leo ook nog apart een inauguratie doet. groeten Nel

  2. Leuk zeg! Zo’n filmpje maakt het echt echt (hier in Nederland)

    En precies bij 4:00 wordt Leo’s naam genoemd

    Erg leuk om te lezen Janneke, alles over de installatie

  3. nog maals proficiat.. geweldig om dit mee te kunen maken zo..
    grts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s