de arbeidscultuur in Zweden….


Er wordt in Zweden anders en veeeel minder hard gewerkt dan in Nederland. Daar moet Leo heel erg aan wennen. Als hij nog maar net bezig is, wordt er al weer geroepen :”Fika!!” en dat betekent dat er pauze is. Dat staat zelfs in mijn zweedse leerboek. Het betekent pauze met iets te eten en te drinken. Dan wordt er ook nog eens uitgebreid gelunchd (om half twaalf, twaalf uur al!), maar daar heb ik al eerder over geschreven.
Als hij ’s morgens om half negen komt, is hij de allereerste. Als hij ’s avonds om 5 uur weggaat, is hij de laatste. De jongeren gaan so wie so vroeg weg, want die moeten kinderen van het dagverblijf halen en de ouderen gaan ook vrij vroeg weg. Dan hebben ze ook nog eens een heleboel vakantiedagen, dus het is allemaal heel relaxed.
Leo is vanochtend om half acht al vertrokken, want hij heeft er last van dat hij nooit eens een paar uur achter elkaar kan werken. Hij komt er steeds maar moeilijk in als hij wordt onderbroken. Maar het is in ieder geval beter dan dat hij zo onder druk staat om maar te presteren en te presteren. En ik vind het ook wel wat hebben dat de professor het goede voorbeeld geeft door de langste werktijden te maken. Dat moet toch wel motiverend zijn voor de mensen die met hem samenwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s