hypotheken en wat daar allemaal bij komt kijken…..


Van de week hebben we een afspraak met de hypotheekbank gehad. Je zou het niet verwachten, maar de Zweden zijn heel burocratisch. Ik heb nog steed geen persoonsnummer en dat is heeelemaal fout! Daar blijft iedereen die we spreken maar op terugkomen. Ze wilde ons bijna al geen advies geven, omdat ik nog geen persoonsnummer heb. Het meisje was heel bang en verlegen, maar toen we duidelijk hadden gemaakt, dat we niet vandaag een hypotheek van haar eisten en dat we ALLEEN maar wilden weten hoe het in zijn werk gaat en wat de mogelijkheden eventueel zouden kunnen zijn, ontdooide ze een beetje. Het blijkt dat de hypotheekmogelijkheden hier veel gunstiger zijn dan in Nederland. Je moet 15% of als je ver buiten de stad gaat wonen 25% van de koopsom zelf betalen,daarna kun je een hypotheek krijgen waarover je 1.6% rente betaalt. Je hoeft de hypotheek zelf helemaal niet af te lossen, maar eens in de drie maanden mag je wel aflossen zo veel je wilt. Voor ons is dat natuurlijk heel gunstig. Wij kunnen gewoon een huis kopen en zodra de Magnoliastraat is verkocht, lossen we de hele som ineens af. Misschien is het zelfs wel gunstiger helemaal niet af te lossen, want in Nederland kun je 3% rente op je spaargeld krijgen, dus het is goedkoper om te blijven lenen. Aan de andere kant: we houden niet van schulden.
Je kunt zelfs boven die 85% nog een hypotheek krijgen, maar daar moet je dan 3% rente over betalen en aflossing. Maar wij hoeven dat helemaal niet . We hebben nog wat geld van de verkoop van het Zevenbergsedijkje over en daar kunnen we die 15 of 25% van betalen. De huizen zijn hier veel goedkoper. Alleen…. het aanbod is op dit moment errrrg mager. In augustus komen er weer huizen vrij, maar ik wil nu een huis, NU!! Alle huizen die we eerder gezien hebben zijn al verkocht. Maar ik heb er het volste vertrouwen in, dat er ergens een huis op ons wacht, op ons alleen, precies de juiiste grootte, priecies de juiste tuin en precies de juiste logeermogelijkheid en.. precies de juiste afstand tot de Universiteit!

Een Reactie op “hypotheken en wat daar allemaal bij komt kijken…..

  1. Met groot plezier heb ik jullie eerste stappen in de zweedse samenleving gelezen. Complimenten voor jullie energie en durf. En Janneke, jou kennende beheers je binnen no time het zweeds beter dan menige zweed. En je verveelt je niet zonder de kinderen en kleinkinderen. Al hoewel ik me kan voorstellen, dat dat de grootste hobbel was. Wij blijven jullie avonturen volgen, dus blijf schrijvenen ik hoop dat er binnenkort een huis vrijkomt, dat bij jullie hoort.
    Alle liefs Luit en Nel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s